Principalul partid de opoziție turc a denunțat tentative de fraudă în timpul alegerilor legislative și prezidențiale anticipate care au loc duminică în Turcia.

UPDATE

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a obținut peste 50% din voturile necesare în alegerile de duminică, ceea ce îi permite să câștige un nou mandat prezidențial de cinci ani în care va avea puteri sporite, au anunțat luni autoritățile electorale, relatează AFP, preluată de Agerpres.

"Potrivit rezultatelor, se pare că Recep Tayyip Erdogan a câștigat majoritatea absolută a voturilor valabile", ceea ce îi permite să fie reales din primul tur, a declarat președintele Înaltului Comitet Electoral (YSK), Sadi Güven, în cursul unei conferințe de presă la Ankara.

+++

După numărarea a 91% din voturi, președintele Recep Erdogan are 53%, iar principalul candidat al opoziției, Muharrem Ince - 30%, relatează BBC Online, care citează presa turcă.

Dacă actualul președinte va obține mai mult de 50% din voturi, el va câștiga alegerile. Dacă nu, se va organiza și turul al II-lea.

+++

Urnele s-au închis în primele alegeri din Turcia după modificarea Constituției care îi oferă puteri sporite președintele Recep Erdogan. Nu există exit-poll-uri, deși inițial se anunțase că vor fi.

Opoziția a acuzat mai multe tentative de fraudă. 

"Numeroase plângeri ne-au parvenit", mai ales din provincia Sanliurfa (sud-est), a declarat purtătorul de cuvânt al Partidului Republican al Poporului (CHP, social-democrat), Bülent Tezcan, într-o conferință de presă la sediul formațiunii sale, la Ankara, informează AFP, preluată de Agerpres.

Tezcan a dat câteva exemple de tentative de măsluire a urnelor, îndeosebi cazul unei urne care conținea deja circa o sută de buletine de vot, toate în favoarea alianței dominate de formațiunea aflată la putere, Partidul Justiție și Dezvoltare (AKP, islamo-conservator), înainte de deschiderea secțiilor de vot.

De teama fraudelor, îndeosebi în sud-estul cu majoritate kurdă, opozanți și ONG-uri au mobilizat câteva sute de mii de observatori pentru a supraveghea urnele. 

Președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat în schimb, după ce a votat la Istanbul, că a aflat "că nu există probleme serioase în întreaga Turcie" în procesul de desfășurare a scrutinului.

"Turcia, ca să spun așa, realizează o revoluție democratică prin aceste alegeri", a spus Erdogan.