Controversatul premier Viktor Orban, cu un discurs naționalist și antiimigrație, e pe cale să obțină al treilea mandat consecutiv în fruntea Guvernului de la Budapesta - și al patrulea în total - la alegerile legislative de duminică.

Potrivit sondajelor de opinie, alianța dintre partidul lui Viktor Orban, Fidesz, și Partidul Popular Creștin Democrat (KDNP) se află pe prima poziție în opțiunile de vot și ar putea obține după alegerile de duminică o majoritate de două treimi, scrie DPA, preluată de Agerpres.

Duminică, cei 7,9 milioane de alegători ungari vor decide numele celor 199 de membri ai Parlamentului unicameral pe baza unui sistem de vot mixt: 106 de deputați vor fi aleși prin vot uninominal în mod direct, iar ceilalți vor fi desemnați pe baza votului pe liste.

Atuurile lui Orban

Ungaria înregistrează în 2018 al optulea an consecutiv de creștere, cu un ritm de 4%, inflația este ținută sub control, iar șomajul este scăzut, de circa 3,8%. Dar factorul care i-a sporit cel mai mult popularitatea este poziția sa în ce-i privește pe imigranți, în special cei musulmani. După valul de refugiați și migranți care au traversat Balcanii și Ungaria îndreptându-se spre Occident în vara lui 2015, Orban a fost primul care a ordonat construirea unui gard cu sârmă ghimpată pentru a stăvili fluxul, în septembrie același an.

Tot atunci, a contestat vehement politica privind refugiații a cancelarului german, Angela Merkel, dând avânt sentimentelor antiimigrație din țările est și central-europene. Totodată, a mobilizat Macedonia și Serbia, care nu fac parte din Uniunea Europeană, să-i oprească pe migranți în loc să le permită trecerea către Occident și a refuzat să accepte sistemul UE de cote obligatorii de solicitanți de azil, în pofida amenințării cu sancțiuni.

Până la urmă, cum valul de imigranți continua să vină în Europa, iar nemulțumirea cetățenilor europeni creștea, în martie 2016, "ruta balcanică" de imigrație a fost închisă oficial, iar numărul celor care au ales această cale de tranzit a fost redus drastic.