Rezultatele parțiale ale alegerilor anticipate din Israel arată că Benjamin Netanyahu nu a reușit să obțină majoritatea, așa cum dorea, ba mai mult formațiunea sa e aproape la egalitate cu alianța de centru "Albastru-Alb".

Potrivit rezultatelor parțiale publicate miercuri de Comisia Electorală Centrală, după numărarea a 4.034.847 voturi (63,1%), Likud, formațiunea premierului Benjamin Netanyahu, și "Albastru- Alb", partidul condus de principalul său rival, Benny Gantz, sunt aproape la egalitate:

Albastru-Alb (alianță de centru): 25,66% (32 de mandate din 120)

Likud (dreapta): 25,03% (31 de mandate)

Lista Unită (partide arabe): 10,71% (13 mandate)

Shas (ultra-ortodox): 7,56% (9 mandate)

Yisrael Beytenu (secular-naționalist): 7,11% (9 mandate)

UTJ (ultra-ortodox): 6,25% (8 mandate)

Yamina (dreapta): 5,73% (7 mandate)

Partidul Laburist-Gesher: 4,81% (6 mandate)

Uniunea Democratică (stânga): 4,30% (5 mandate)

Otzma Yehudit: 1,87%, sub pragul electoral de 3,25%.

Pentru a forma o majoritate în Knesset e nevoie de 61 de mandate.

Jerusalem Post notează că e greu de prezis cine va fi însărcinat cu formarea guvernului. Cifrele par a fi în favoarea Likud, chiar dacă Lista Unită a lăsat să se înțeleagă că ar putea fi de partea lui Benny Gantz, mai ales că arabii sunt ostili premierului în funcție, dar liderii formațiunii au de obicei o atitudine neutră și nu susțin pe nimeni. Astfel, Benjamin Netanyahu ar putea fi desemnat pentru a șasea oară să formeze guvernul. Un alt candidat din cadrul Likud e puțin probabil, chiar dacă anticipatele au fost declanșate după ce Netanyahu nu a reușit să formeze un guvern de coaliție în urma scrutinului din aprilie.

Așa cum era de așteptat, liderul Yisrael Beytenu, Avigdor Lieberman, ar putea fi din nou "kingmaker". Susținerea sa l-ar ajuta pe Netanyahu să obțină majoritatea necesară de 61 de mandate. Dacă și Lieberman și Lista Unită vor fi de partea lui Gantz, atunci acesta va deține majoritatea. 

Până acum președintele Yisrael Beytenu nu și-a făcut publică susținerea pentru nimeni. în timp ce "Albastru-Alb" a făcut apel la un guvern de uniune fără ultra-ortodocși. Nici Lieberman nu vrea să stea alături de ultra-ortodocșii din Shas și UTJ, cerând un guvern de uniune națională format din Yisrael Beytenu, Likud și "Albastru-Alb". 

Există și varianta unui guvern minoritar, format doar din două partide.

"Albastru-Alb" a anunțat deja că nu va guverna alături de Netanyahu, cât timp acesta are probleme cu legea.

Premierul Netanyahu le-a promis deja "partenerilor lui naturali", Yamina, Shas și UTJ, că va colabora cu ei, ceea ce îndepărtează și mai mult posibilitatea ca "Albastru-Alb" să fie cooptat la guvernare, după ce în campanie a militat pentru un "guvern de uniune secular". 

Netanyahu le-a declarat miercuri susținătorilor săi că Israelul are nevoie de "un guvern puternic, stabil și sionist".

Într-un interviu acordat după publicarea exit-pollurilor, ministrul culturii și al sportului, Miri Regev (Likud), a declarat că formațiunile de dreapta ar putea încerca să convingă parlamentari de centru sau de stânga să se alăture puterii. Ar putea fi Labor-Gesher sau doar Gesher sau unul dintre cele trei partide care alcătuiesc blocul "Albastru-Alb" sau doar câțiva deputați ai acestei alianțe.

Ministrul de externe, Yisrael Katz, a declarat că Netanyahu rămâne singurul candidat al Likud pentru funcția de prim-ministru, chiar dacă acesta va fi audiat peste două săptămâni de Procurorul general, Avihai Mandelblit.