Parlamentul European a anunțat nominalizările pentru Premiul Saharov pe 2019, reprezentate de șapte personalități sau entități, printre care se numără și opozantul rus Aleksei Navalnîi.

Parlamentul European acordă în fiecare an Premiul Saharov pentru a onora persoane și organizații care apără drepturile omului și libertățile fundamentale. Premiul a fost introdus în 1988 de legislativul UE și este numit în onoarea fizicianului și disidentului politic sovietic Andrei Saharov. Nominalizările pentru acest premiu pot fi făcute de grupurile politice din PE sau de cel puțin 40 de eurodeputați.

În acest an, grupul PPE l-a nominalizat pe avocatul rus Aleksei Navalnîi, cel mai cunoscut oponent al lui Vladimir Putin. În anul 2011, el a fost arestat pentru prima dată pentru rolul său într-un miting desfășurat în apropierea parlamentului rus. Autoritățile de la Moscova l-au împiedicat să candideze la alegerile prezidențiale din 2018. Navalnîi a fost întemnițat de trei ori în 2018 și 2019 pentru încălcarea legilor privind demonstrațiile în Rusia.

Marielle Franco, Claudelice Silva dos Santos și Căpetenia Raoni au fost nominalizați împreună de grupul socialist (S&D) și de grupul de stânga GUE/NGL. Mariella Franco a fost nominalizată separat și de grupul Verzilor, alături de Jean Wyllys, nominalizarea sa fiind susținută și de Terry Reintke, Tanja Fajon și alți 43 de eurodeputați.

„Reprezintă vocile în favoarea drepturilor omului și a protejării mediului înconjurător”, a subliniat grupul social-democrat, a cărei vicepreședinte însărcinată cu afacerile externe, Kati Piri, a insistat că lupta activiștilor brazilieni „merită evidențiată”. „Cu toate că populația indigenă reprezintă mai puțin de 1% din populația totală, un număr disproporționat de mare dintre aceștia sunt uciși în conflicte pentru teritoriu”, a denunțat Piri, care a criticat „climatul de teroare” impus - în opinia sa - de președintele brazilian Jair Bolsonaro, de la sosirea lui la putere, potrivit EFE, citată de Agerpres.

Marielle Franco, o activistă politică și pentru drepturile omului braziliană a fost ucisă cu brutalitate în martie 2018. Bisexuală de culoare născută într-o favela, a fost cunoscută pentru apărarea drepturilor tinerilor, femeilor și a persoanelor LGBTI. Ea a denunțat cazuri de execuții extrajudiciare și alte abuzuri comise de ofițeri de poliție sau forțe de securitate.

Claudelice Silva dos Santos, ecologistă și apărătoare a drepturilor omului din Brazilia, a devenit activistă după uciderea brutală a fratelui și a cumnatei ei pentru eforturile lor de a combate despăduririle din Amazonia. Este cunoscută mai ales pentru opoziția sa fermă față de defrișările ilegale și față de exploatările ilegale de cărbune din regiunea Praia-Alta Piranheira.

Căpetenia Raoni, o personalitate emblematică a luptei contra despăduririlor din regiunea amazoniană, este unul dintre principalii lideri ai comunității etnice Kayapo, care trăiește în centrul Amazoniei. El s-a dedicat luptei pentru drepturile populației indigene și protejării junglei amazoniene.

Ilham Tohti, nominalizat de grupul europarlamentar Renew Europe, este un economist care luptă pentru drepturile minorității etnice uigure din China, susținând implementarea legilor privind autonomia regională în această țară. În 2014, a fost condamnată la închisoare pe viață pentru acuzații legate de separatism. În pofida acestei condamnări, el a rămas o voce a moderației și reconcilierii.

Liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Cioloș, a apreciat că Tohti „încarnează spiritul Premiului Saharov” pentru că este „o voce neînfricată care luptă pentru drepturile omului și libertățile fundamentale în China”, a relatat EFE.

Jean Wyllys a fost nominalizat de grupul Verzilor alături de Mariella Franco, nominalizarea sa fiind susținută și de Terry Reintke, Tanja Fajon și alți 43 de eurodeputați. El este un activist pentru drepturile omului, jurnalist și politician brazilian. în 2010, a fost ales deputat federal, devenind primul activist gay care câștigă un mandat de parlamentar în Brazilia. În ianuarie 2019, deși a fost reales, nu și-a preluat funcția și a părăsit Brazilia din cauza amenințărilor cu moarte primite. În prezent trăiește în Europa și călătorește în lume denunțând încălcarea drepturilor omului în țara sa și politica represivă a guvernului de extremă-dreapta al președintelui Jair Bolsonaro, notează comunicatul Parlamentului European.

The Restorers, un grup de cinci studenți din Kenya (Stacy Owino, Cynthia Otieno, Purity Achieng, Mascrine Atieno și Ivy Akinyi), reprezintă nominalizarea grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR). Cei cinci studenți au dezvoltat i-Cut, o aplicație care vine în ajutorul fetelor supuse mutilării genitale (FGM). FGM este recunoscută internațional drept o încălcare a drepturilor omului, în prezent trăind peste 200 de milioane de femei care au fost supuse acestei practici. În fiecare an peste 3 milioane de fete sunt expuse riscului FGM.

Pe baza nominalizărilor oficiale, comisiile europarlamentare de afaceri externe și dezvoltare vor vota o listă scurtă cuprinzând trei finaliști. Ulterior, la 24 octombrie, Conferința Președinților - formată din liderii grupurilor politice europarlamentare și președintele PE - vor selecta și anunța numele câștigătorului. Premiul va fi înmânat în plenul PE la Strasbourg pe 18 decembrie.

În 2018, premiul a fost acordat regizorului ucrainean Oleg Sentsov.