Deși a reușit un rezultat foarte bun, intrând în Parlament și devenind a treia forță politică în Germania, AfD riscă să se rupă după ce unul dintre copreședinții săi a anunțat că va activa ca independent în Bundestag.

Frauke Petry, unul dintre copreședinții Alternativei pentru Germania (AfD), a anunțat luni, într-o conferință de presă a partidului de extremă-dreapta, că nu va face parte din fracțiunea formațiunii în Bundestag. După anunț, ea a plecat de la conferința pe care o ținea alături de Alexander Gauland, Alice Weidel și copreședintele Jörg Meuthen.

"Voi părăsi sala", a declarat ea sec și a plecat fără a răspunde la niciun fel de întrebări. Cei trei colegi au rămas uimiți și nu au dorit nici ei să răspundă la întrebările legate de anunțul lui Frauke Petry. 

Plecarea ei este un protest la adresa radicalizării din ultimele săptămâni de campanie a AfD, care și-a intensificat atacurile împotriva migranților și musulmanilor. Mai mult, au existat voci în partid care s-au pronunțat pentru renunțarea la atitudinea de regret față de crimele naziste.

Într-un interviu acordat Frankfurter Allgemeine Zeitung, Alexander Gauland, candidatul care a deschis lista AfD, s-a plâns că în campanie Frauke Petry și-a anulat prezența la mai multe evenimente. Gauland a acuzat faptul că nu s-a simțit sprijinit de copreședinta partidului. 

Gauland spune că Petry reprezintă o minoritate în partid și nu vede niciun pericol în ceea ce privește divizarea partidului, chiar dacă nu a exclus ca unii membri să o urmeze "în deșertul politic''.

Presa germană scrie însă că mai mulți parlamentari o vor urma pe Frauke Petry.

Celălalt candidat principal al AfD la alegerile din 24 septembrie, Alice Weidel, a criticat-o pe Petry pentru lipsa de responsabilitate și i-a cerut să părăsească partidul "pentru a preveni alte pagube".

Negocieri pentru formarea guvernului

În timp ce extremiștii de dreapta se ceartă între ei, Angela Merkel a trecut la treabă și a anunțat că vrea să discute cu FDP, cu Verzii, dar și cu SPD, chiar dacă social-democrații au afirmat că vor rămâne în opoziție, pentru a nu lăsa AfD să fie principala forță de opoziție în Parlament.

Dacă social-democrații se țin de cuvânt, Merkel nu are prea multe opțiuni: trebuie să încerce formarea unei coaliții împreună cu liberalii și ecologiștii.

Dacă la nivel de land așa-numitele coaliții "Jamaica" au devenit o obișnuință, la nivel federal ar reprezenta o premieră.