Înțelegerea comercială dintre Europa și țările Mercosur (Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay) include un angajament clar de respectare a Acordului de la Paris privind lupta împotriva schimbărilor climatice.

Totuși, tratatul comercial nu este amenințat, a declarat noul ambasador al UE în Brazilia, Ignácio Ybáñez, într-un interviu acordat agenției EFE, partener al EURACTIV.com. „Am negociat timp de 20 de ani acest acord, care este un angajament pentru viitor între două regiuni, așa că nu este corect să credem că parlamentele vor reacționa împotriva unor chestiuni specifice”, a spus oficialul UE.

În contextul incendiilor grave din jungla amazoniană, una dintre sursele majore de oxigen ale planetei, Ybáñez spune: „Acordul UE-Mercosur conține anumite angajamente despre cum vrem să arate viitoarea noastră relație. Spre exemplu, în chestiunea mediului, este o obligație clară de respectare a Acordului de la Paris și a acordurilor internaționale de către Brazilia și restul Mercosur”.

Dar lipsa de acțiune a președintelui brazilian Jair Bolsonaro în privința chestiunii critice a incendiilor din Amazonia a provocat reacții puternice ale unor state europene.

Franța și Irlanda au amenințat să blocheze acordul UE-Mercosur, iar Bolsonaro i-a trasmis președintelui francez Emmanuel Macron să nu se amestece în treburile interne ale altor țări și să nu încerce să capitalizeze politic acest dezastru. În Biarritz, Macron a subliniat că membrii G7 au agreats să ajute statele afectate de incendii cât de curând posibil.

În schimb, Spania se opune blocării înțelegerii dintre UE și Mercosur, spunând că aceasta oferă oportunități enorme pentru cele două blocuri regionale. Nici Olanda nu pare dornică să blocheze înțelegerea, în condițiile în care interesele ei nu sunt puternic afectate de aspecte controversate ale acordului precum importurile de carne de vită.

Nici la Berlin nu este clar care este poziția guvernului. Ministrul social-democrat de externe Heiko Mass l-a avertizat pe Bolsonaro că vor exista consecințe economice: „Politicile de mediu și privind clima sunt esențiale în acordul UE-Mercosur”, a spus șeful diplomației germane într-o declarație pentru Bild am Sonntag. De cealaltă parte, ministrul dezvoltării Gerd Müller (din partea alianței CDU-CSU) a avertizat și împotriva reacțiilor excesive ale politicienilor. „Nu vom salva pădurea tropicală dacă dărâmăm relațiile cu guvernul brazilian și renunțăm la finanțarea pentru Amazon”, a spus politicianul CSU pentru Berliner Morgenpost.

Referindu-se la acordul cu Mercosur, ambasadorul Ybáñez a spus că guvernele pot informa propriile parlamente despre care este miza acestui tratat, în contextul războiului comercial dintre China și SUA: „Angajamentul pe care ni-l luăm este pentru valori comune - stat de drept, drepturile omului, sustenabilitate și liberalizare economică”. De cealaltă parte, Ybáñez a criticat și decizia lui Bolsonaro de a critica guvernele Norvegiei și Germaniei pentru suspendarea contribuțiilor la Fondul pentru Amazon, care are drept scop conservarea celei mai mari păduri tropicale din lume, pe fondul dubiilor privind angajamentul guvernului brazilian pentru conservarea acesteia. (EuroEFE.EURACTIV.es/ EURACTIV.fr / Claire Stam, EURACTIV.de, Sam Morgan)

HAGA

Merkel, convinsă: În contextul incendiilor din Amazonia, premierul olandez Mark Rutte s-a întâlnit cu șefa guvernului german, Angela Merkel, pentru discuții despre schimbările climatice. Rutte a înregistrat un succes, căci Merkel a mai renunțat la obiecțiile sale față de creșterea obiectivului de reducere a emisiilor UE de la 40% în prezent, la 55%. Subiectul va domina negocierile privind mediul din următoarele luni, dar este de așteptat un progres acum, când aproape toate statele vest-europene sunt pe aceeași lungime de undă. (Sam Morgan, EURACTIV.com)

PARIS 

Cine va fi comisar: Deși termenul-limită informal este chiar 26 august, Franța nu a înaintat încă o propunere de comisar. Având în vedere propunerile deja făcute, dominate de bărbați, șansele lui Michel Barnier s-au redus, astfel că potențialii candidați ar putea fi Florence Parly sau Sylvie Goulard. Actualul comisar ce reprezintă Franța în Executivul UE, Pierre Moscovici, pare că va lăsa Bruxelles pentru un post în Curtea franceză de Conturi, potrivit săptămânalului JDD. (EURACTIV.fr)

LONDRA

Șanse îndoielnice pentru un acord: Șansele Marii Britanii de a părăsi UE cu un acord sunt incerte, a spus premierul Boris Johnson, după o discuție cu președintele Consiliului European, Donald Tusk. Johnson spune că posibilitatea ca Regatul Unit să încheie un acord cu UE ține doar de europeni, dar Tusk și-a reafirmat poziția că orice alternativă la mecanismul de backstop de la frontiera irlandeză trebuie să fie „realistă” și „operațională imediat”. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

ROMA

Tergiversări: Timpul acordat partidelor italiene de președintele Sergio Mattarella pentru a rezolva criza politică a expirat aproape, dar Partidul Democrat, de centru-stânga, și Mișcarea 5 Stele nu au ajuns la un acord pentru a forma un nou guvern. Principalul punct nevralgic este insistența 5 Stele de a-l reinstala pe premierul demisionar Giuseppe Conte. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

ATENA

Ciondăneli pe fonduri UE: Grecia a atras doar 4,9 miliarde de euro din fondurile UE puse la dispoziție în exercițiul financiar 2014-2020, adică mai puțin de 25% din totalul de 19,7 miliarde de euro. „Trebuie să cheltuim 5 miliarde de euro anual până în 2023… Va fi o mare realizare, dacă reușim”, a spus pentru EURACTIV.gr ministrul adjunct pentru dezvoltare și investiții Ioannis Tsakiris. Acesta a acuzat guvernul anterior, format de partidul de stânga Syriza, că doar a planificat, dar nu a implementat proiecte finanțate de Uniunea Europeană. (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.gr)

NICOSIA

Mulțumiți de Macron: Politicienii ciprioți se declară mulțumiți de atitudinea președintelui francez Emmanuel Macron și demonstrația sa de solidaritate cu Cipru în disputa cu Ankara pe tema explorărilor marine. După vizita premierului grec Kyriakos Mitsotakis la Paris, Macron a spus că UE și Franța nu trebuie să arate slăbiciune în fața operațiunilor Turciei în Mediterana de est. Cipru a investit masiv în cooperarea militară și diplomatică cu Franța în ultimii ani, iar compani franceze au achiziționat drepturi de explorare în platforma marină a Ciprului. (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.gr)

BUCUREȘTI

Candidați pentru prezidențiale: Social-democrații au votat sâmbătă drept candidat al partidului la prezidențiale pe șefa formațiunii Viorica Dăncilă, premierul în funcție al României. Ea va concura cu actualul președinte, Klaus Iohannis, dar și cu alți candidați, precum șeful USR, Dan Barna. Încă nu s-au anunțat toate candidaturile. (EURACTIV.ro)

SOFIA

Borissov nu vrea agricultura: Premierul bulgar Boyko Borissov a reacționat nervos la supozițiile avansate de Politico, potrivit cărora ar dori portofoliul agriculturii pentru Mariya Gabriel, candidata pentru un nou post în viitoarea Comisie Europeană. Borissov, care a spus de mai multe ori că Bulgaria preferă ca Gabriel să păstreze portofoliul de afaceri digitale sau să se ocupe de securitate cibernetică, a spus că informațiile publicate sunt „invenții”.

LJUBLJANA 

Slovenia îi enervează pe austrieci: Într-un discurs susținut în fața angajaților centralei nucleare din Krško (NEK), premierul Marjan Šarec (LMŠ, formațiune membră a Renew Europe) a spus că Slovenia ar trebui să planifice construcția unui nou reactor, ceea ce i-a iritat pe vecinii din Austria. Austria a renunțat la utilizarea energiei nucleare și militează pentru închiderea centralei slovene din anii ‘90. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

ZAGREB

O soluție comună, nu sârmă ghimpată: Ministrul croat de interne Davor Božinović spune că o soluție comună la nivelul UE ar fi cel mai bun răspuns la problema migranților ilegali, după ce Slovenia a decis să continue construcția unui gard de sârmă ghimpată la granița cu Croația. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

BRATISLAVA

Rețeaua lui Kočner: Investigația uciderii jurnalistului Ján Kuciak a dus la descoperirea mai multor dovezi că Marián Kočner, afaceristul acuzat că a ordonat crima, era în contact direct cu mulți politicieni slovaci, procurori și judecători. În urmă cu câteva zile, poliția a confiscat telefoanele unui secretar de stat din Ministerul Justiției. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

PRAGA

30.000 de sclavi: În Cehia, sunt 30.000 de persoane victime ale sclaviei moderne, potrivit  Indicelui Global al Sclaviei. Victimele sunt, în general, cetățeni străini, provenind din Ucraina, Bulgaria, România sau Vietnam, sau din clase sociale dezavantajate. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

BELGRAD

Pro-UE: Circa 53% dintre sârbi ar vota în favoarea aderării la UE într-un referendum, potrivit unui sondaj efectuat de Ministerul Integrării Europene. În același timp, aproape 60% dintre sârbi cred că problemele dintre Belgrad și Priština trebuie rezolvate independent de relația cu UE. (beta.rs, EURACTIV.rs)