Ultima vizită oficială la Berlin, la cancelarul german Angela Merkel, a președintelui american, Barack Obama, a fost una emoționantă, în care cei doi lideri și-au lăudat reciproc munca.

Totuși, Obama s-a folosit de vizita din Germania și pentru a avertiza Rusia cu privire la consecințele intervenției în alegerile prezidențiale din SUA. Președintele american profită de vizita în capitala Germaniei, pentru a se întâlni și cu liderii Marii Britanii, Franței, Spaniei și Italiei.

Obama, care împreună cu Merkel a cerut ca sancțiunile împotriva Rusiei să fie reînnoite până ce Moscova va respecta acordurile internaționale, a afirmat că speră ca Trump să fie pragmatic în relațiile cu fostul dușman din perioada Războiului Rece al Washingtonului.

"Speranța mea este ca el să nu aibă o abordare realpolitik și să sugereze pur si simplu să încheiem afaceri cu Rusia, chiar dacă vor fi răniți oameni, chiar dacă încalcă normele internaționale sau chiar dacă lasă țările mai mici vulnerabile sau creează probleme pe termen lung în țări cum ar fi Siria", a spus Obama.

Obama a mai spus că a vorbit cu Putin înainte de alegerile din SUA cu privire la atacurile cibernetice despre care oficialii americani au declarat că au fost o încercare de a influența cursa prezidențială și au anunțat Kremlinul că vor reacționa în mod corespunzător. Moscova a respins orice acuzația.

Greu de spus "adio"

Cancelarul german Angela Merkel, o vorbitoare de limbă rusă care a crescut în fosta Germanie de Est, a contribuit la eforturile europene de sancționare a Rusiei.

Merkel și Obama și-au creat o relație deosebit de strânsă, iar oprirea la Berlin în turneul său de adio a liderului american, a reflectat acest lucru, scrie EurActiv.com.

"Noi suntem acum veteranii multelor provocări apărute în ultimii opt ani. Și, chiar dacă nu am fost mereu sincronizați pe toate subiectele, în ceea ce privește valorile noastre de bază, integritatea, sinceritatea, grija pe care a arătat-o, responsabilitatea, angajamentul dea  proteja, în primul rând, interesele poporului german, dar recunoscând că un bun leadership în slujba națiunii implică implicarea lumii, ca un întreg", a spus Barack Obama.

"Despărțirea este grea pentru mine", a recunoscut Merkel, adăugând că a trebuit să accepte faptul că în Constituția Statelor Unite mandatele unui președinte sunt limitate la opt ani.

Astfel de limite nu există în Germania, iar Merkel a refuzat să spună dacă va candida la alegerile generale de anul viitor, în care se așteaptă ca formațiunea sa, CDU, și aliații conservatori din Bavaria, CSU, să rămână cel mai mare bloc din Bundestag.

Obama a indicat că speră că o va face. "Cancelarul Merkel a fost un partener remarcabil", a spus el.

Mulți nemți se așteaptă ca Merkel să candideze din nou, ceea ce ar însemna 12 ani de deținere a puterii.

Cancelarul german a declarat, joi, că nu are timp pentru a lua o astfel de decizie. Presa germană scrie că ea ar putea face duminică un anunț în acest sens.

Înainte ca ea să anunțe dacă va candida pentru un al patrulea mandat la alegerile de anul viitor, Obama a recunoscut că Merkel va avea "poveri" internaționale grele pe umăr.

"Aș vrea să pot fi prezent ca să îi ușurez cumva încărcătura. Dar e puternică", a declarat Obama, în cea de-a șasea și ultima vizită oficială în Germania.


Obama a mai declarat, în conferința de presă comună cu Merkel, că modul în care Germania a gestionat criza imigranților "spune povestea unei reușite incredibile" a poporului german.

La rândul său, cancelarul german i-a mulțumit președintelui american pentru opt ani "de cooperare strânsă și prietenoasă".

"Este un lucru foarte bun dacă, după opt ani de cooperare, președintele Statelor Unite spune că aceasta este o cooperare bazată pe prietenie și că am lucrat bine împreună. Cred că acesta este un mesaj foarte bun, foarte pozitiv și o încurajare pentru mine. Dacă ai lucrat bine cu cineva, despărțirea este foarte dificilă. În Statele Unite, Constituția are prevederi foarte clare, este o regulă dură, doar opt ani și atât. Un președinte pleacă, altul vine. Dar, la nivel personal, ne bucurăm de dreptul la liberă circulație și, dacă vrem să ne vedem, eu sunt pentru, așa că nu vom fi complet înstrăinați", a adăugat Angela Merkel.

Liderii europeni se îndreaptă spre Berlin

Liderii din Marea Britanie, Franța, Italia și Spania se îndreaptă, vineri, spre Berlin, așteptând să primească asigurări din partea lui Obama cu privire la drumul pe care s-ar putea să-l urmeze Donald Trump, dat fiind promisiunile populiste ale miliardarului de a clătina ordinea mondială.

Alegerea lui Trump a zguduit nervii europenilor, mai ales că președintele american ales a pus în discuție NATO, un scut de securitate vechi de 70 de ani, și a promis să retragă Statele Unite din înțelegerile cu greu duse la capăt cu privire la climă și programul nuclear al Iranului.

Atitudinea sa prietenoasă față de președintele rus, Vladimir Putin, și față de dictatorul sirian, Bashar Al-Assad a ridicat întrebări cu privire la sprijinul acordat de Moscova Statelor Unite în războiul sirian, precum și cu privire la rolul Rusiei în conflictul din estul Ucrainei.

Obama a afirmat că Trump ar putea schimba poziția SUA odată cu preluarea rolul de președinte.

"E ceva în legătură cu responsabilitățile solemne ale acelui birou... care te forțează să te concentrezi, care cere seriozitate", a declarat Obama la conferința de presă de după întâlnire cu Merkel.

"Și, dacă nu ești serios la locul de muncă, atunci probabil că nu vei fi acolo foarte mult timp. Pentru că acest lucru va cauza probleme", spune Obama.

Liderul american a subliniat, de asemenea, importanța unei Europe unite și a îndemnat blocul comunitar să nu ca pe ceva de la sine înțeles acordul transatlantic, care a fost construit în peste zeci de ani.

"UE rămâne una dintre cele mai mari realizări politice și economice ale lumii, iar această realizare nu ar trebui să fie luată ca ceva de la sine înțeles", a spus el.

Rămân uniți

Întâlnirea de vineri dintre Obama și liderii Marii Britanii, Franței, Germaniei, Italiei și Spaniei este prima în acest format de la alegerea lui Trump.

"Reuniunea va permite un schimb de opinii în mod deschis și informal cu privire la aspectele cheie internaționale", a declarat Palatul Elysée, indicând subiecte fierbinți, cum ar fi lupta coaliției condusă de SUA împotriva organizației jidahiste Statul Islamic din Siria și Irak, precum și criza refugiaților din Europa.

Referitor la conflictele din Siria și Ucraina, Obama a subliniat că speră ca Trump, care și-a exprimat admirația față de președintele Vladimir Putin, "să fie dispus să ia atitutine în fața Rusiei, care se abate de la valorile și normele internaționale".

El a afirmat că Rusia este o superputere militară cu "influență în întreaga lume", dar a avertizat cu privire la tentația lui Trump de a "încheia unele înțelegeri cu Rusia", care fac rău țărilor mai mici, deoarece poate părea "convenabil la momentul respectiv".

Provocări fără precedent

Discuțiile de la Berlin vin, de asemenea, pe fondul confruntării UE cu provocări fără precedent, care amenință să o rupă în bucăți.

Premierul britanic, Theresa May, a cărei țară a șocat lumea când a votat pentru a iesi din UE, se confruntă în prezent cu o luptă parlamentară cu privire la modul în care trebuie declanșat Brexitul și cu o potențială întârziere până în martie 2017.

Rata popularității președintelui francez, Francois Hollande, a scăzut până la limite record, înainte de alegerile din mai 2017, care ar putea trimite-o pe extremista de dreaptă Marine Le Pen în al doilea tur de scrutin sau ar putea să o facă, pur și simplu, câștigătoare.

Și Italia lui Matteo Renzi și Spania lui Mariano Rajoy se luptă cu problemele datoriei publice.


Barack Obama a cerut tutror părților să se concentreze pe ansamblu, menționând că "realizările pe care le-am văzut pe acest continent, în contrast cu Europa divizată din secolul precedent, sunt cele care ne amintesc cât de important este faptul că noi lucrăm împreună".

Înaintea negocierilor potențial capricioase în cadrul Uniunii Europene cu privire la Brexit, Obama a făcut apel la Bruxelles și Londra să depună eforturi pentru o relație de viitor care "să păstreze cât mai posibile relațiile economice, politice și de securitate între Marea Britanie și UE".