În timp ce populiștii eurosceptici se organizează înaintea alegerilor europarlamentare pentru a le transforma într-un referendum despre existența UE, societatea civilă lansează un apel către forțele progresiste pentru a apăra blocul comunitar.

Milioane de cetățeni europeni vor merge la urne în mai puțin de un an, pe fondul temerilor că partidele politice de extremă dreaptă își vor consolida poziția în Parlamentul European, relatează EurActiv.com.

Politicieni eurosceptici sunt deja la putere în state precum Italia, Polonia, Ungaria și Austria.

Ministrul Italian de Interne, Matteo Salvini, a anunțat că intenționează să formeze o ”Ligă a ligilor” – o umbrelă pentru formațiunile de extremă-dreapta. Fostul consilier al lui Donald Trump, Steve Bannon, a anunțat și el crearea unei fundații, cu sediul la Bruxelles, care să ajute forțele eurosceptice să câștige mai multe mandate în Legislativul European.

În replică la aceste mișcări naționalist-populiste, organizații precum CIVICO Europa și Pulse of Europe fac apel la la asociațiile civice europene, lideri de opinie, politicieni și cetățeni pentru a forma o coaliție sub numele Alliance Europa, în vederea lansării unor dezbateri despre Europa de mâine. 

"Vrem să-i ascultăm și să le dăm cuvântul cetățenilor cu privire la modul în care pot fi reformate societățile deschise și progresiste ale Uniunii Europene”, au precizat reprezentanți ai organizațiilor, care vor organiza lunile viitoare ”convenții cetățenești” - un instrument de implicare și consultare a europenilor în legătură cu viitorul Uniunii. Procesul de consultare se va încheia în ianuarie anul viitor cu ”European Renewal Congres”, un eveniment gândit pentru a pregăti alegerile europarlamentare din mai 2019.

"Coalițiile naționale egoiste duc la război. Vrem să unim cetățenii europeni, nu vom sacrifica (din nou) viitorul nostru pe altarul naționalismului", afirmă susținătorii Alliance Europa.

Alegerile europene "ar putea, pentru prima dată, să nu mai fie un fel de  referendum despre guvernele naționale, ci ar putea fi abordate chestiuni majore care au puterea de a modela viitorul durabil al Uniunii". Prin urmare, cetățenii ar trebui să aibă un cuvânt de spus despre destinul UE, întrucât ei "pot ajuta la reînnoirea legitimității UE și, probabil, la modernizarea peisajului de partid".

Organizațiile care au lansat apelul au fost inspirate de ”En Marche”, mișcarea creată de președintele francez.

Emmanuel Macron lucrează și el la un proiect pro-european, împreună cu Albert Rivera, liderul formațiunii spaniole Ciudadanos, și cu alți lideri politici europeni care-I împărtășesc viziunea, printre care fostul premier italian Matteo Renzi și liderul liberalilor germani, Christian Lindner.

Proiectul lui Macron ar putea însă pune în pericol existența ALDE, condus de belgianul Guy Verhofstadt, unul dintre cele mai pro-europene grupuri din Parlamentul European.