Europa ar trebui să fie îngrijorată nu de Ungaria, ci de apropierea față de Rusia a noului guvern austriac, avertizează European Council on Foreign Relations (ECFR).

Teama că Austria ar putea să se alăture țărilor care au îmbrățișat democrația "iliberală" și care contestă valorile de bază ale UE este destul de răspândită în spațiul comunitar, apreciază ECFR, amintind că FPÖ - partid de extremă dreapta -, parte a coaliției de guvernare din Austria, este cunoscut pentru atitudinea anti-occidentală și pentru simpatia față de Rusia.

Mulți sunt îngrijorați de faptul că noul guvern rezultat în urma alegerile din toamna lui 2017 ar putea intra în coliziune cu Germania și s-ar putea alătura statelor populiste din Europa Centrală, ba chiar ar putea să se opună sancțiunilor europene împotriva Rusiei. ECFR consideră că acest ultim aspect nu pare totuși posibil din mai multe motive. În primul rând, afacerile europene nu țin de Ministerul de Externe - portofoliu deținute de FPÖ -, ci au fost mutate la guvern. 

În al doilea rând, deși și în cadrul ÖVP există voci puternice împotriva sancțiunilor, premierul Sebastian Kurz nu poate intra într-un conflict direct cu cancelarul Angela Merkel, având nevoie de sprijinul ei privind politicile fiscale și ale pieței comune pentru a-și putea impune agenda economică în țară. 

Chiar dacă sancțiunile împotriva Rusiei nu vor fi influențate de coaliția de la Viena, semnele de îngrijorare rămân, date fiind legăturile apropiate dintre FPÖ și Kremlin.

În 2014, un ofițer din cadrul serviciilor austriece de contrainformații a făcut o mișcare neobișnuită, avertizând mass-media asupra tentativelor Rusiei de a cultiva eșaloanele de sus ale sistemului politic. Oficialii FPÖ ar fi fost țința acestor eforturi.

FPÖ este unul dintre puținele partide din Europa care are un acord de cooperare cu Rusia Unită, partidul președintelui rus, Vladimir Putin.

Potrivit ECFR, încă de la mijlocul anilor 2000, FPÖ, și în special apropiații liderului formațiunii, Heinz-Christian Strache, au cultivat legături apropiate cu intelectuali și oligarhi ruși. FPÖ și organizații culturale rusești mențin contacte strânse și organizează baluri, evenimente de business și congrese politice. E de așteptat ca cei de la Kremlin să încerce să profite de aceste legături.

Cum extremiștii dețin și Ministerul de Interne și cel al Apărării, ceea ce înseamnă că vor avea sub control serviciile de contrainformații civile și militare, ei vor putea decide ce cazuri să fie sau nu investigate și vor putea lua resurse de la un departament, cum ar fi cel care se ocupă de Rusia, pentru a le aloca altora.

UE nu se teme că Viena se va retrage din proiectele de integrare, precum apărare și cooperarea în domeniul schimbului de informații, ci se teme că va furniza informații Kremlinului.