Tot mai multe state europene sunt îngrijorate de posibilitatea ca Brazilia să nu-și respecte angajamentele privind mediul, în contextul incendiilor puternice din Amazonia.

Parlamentul Austriei a obligat miercuri guvernul să se opună semnării controversatului acord comercial între Uniunea Europeană și Mercosur. transmite Agerpres.

Acordul dintre UE și cele patru țări din Mercosur (Brazilia, Argentina, Uruguay și Paraguay) depinde de un angajament special al părților semnatare pentru punerea în aplicare a Acordului de la Paris privind schimbările climatice, dar a fost criticat de mai multe state membre în special din cauza îndoielilor legate de angajamentele Braziliei în favoarea schimbărilor climatice.

Președintele francez, Emmanuel Macron, a anunțat la sfârșitul lui august că se opune tratatului, apreciind că omologul său brazilian, Jair Bolsonaro, a „mințit” despre angajamentul său față de mediu. O poziție similară a exprimat și guvernul irlandez, în timp ce Luxemburgul a anunțat că a blocat semnarea acordului. În schimb, alte state membre ale UE - printre care Germania și Spania - au îndemnat Comisia Europeană să finalizeze acest „acord istoric”.

Acordul UE-Mercosur încheiat în iunie de Comisia Europeană în numele statelor membre trebuie să fie validat de acestea pentru a intra în vigoare. Ratificarea necesită unanimitatea șefilor de stat și de guvern.

Dar decizia Parlamentului austriac obligă și guvernul de la Viena să se opună ratificării. Patru din cele cinci partide reprezentate în parlament, printre care majoritatea de dreapta, au impus guvernului să respingă tratatul. „Austria va refuza tratatul Mercosur”, și-a exprimat satisfacția deputata conservatoare (ÖVP) și fostă ministră a mediului Elisabeth Köstinger.

„În America de Sud, pădurile tropicale sunt distruse de foc pentru a face loc pășunilor și a trimite carne de vită la prețuri mici în Europa”, a justificat ea.

Semnat la sfârșitul lui iunie după 20 de ani de negocieri, acordul UE-Mercosur a nemulțumit unele dintre țările UE nu doar din perspectiva schimbărilor climatice, ci și din cauza unor prevederi care pun presiune asupra fermierilor europeni, îngrijorați de producția de carne, în special de vită.