Austria va urma exemplul SUA şi al Ungariei, care s-au retras din acordul global al Naţiunilor Unite privind migraţia, a anunţat miercuri agenţia de presă austriacă APA, citată de Reuters.

''Austria nu va adera la Pactul ONU privind migraţia'', a declarat cancelarul Sebastian Kurz, care conduce un guvern de coaliţie din care face parte şi Partidul Libertăţii, de extremă-dreapta.

''Considerăm că unele puncte ale Pactului privind migraţia sunt extrem de critice, precum mixul între căutarea de protecţie şi migraţia economică'', a adăugat Kurz, argumentând că migranţii salvaţi în Marea Mediterană nu ar trebui să fie aduşi direct în Europa.

Anterior, Sebastian Kurz şi vicecancelarul Heinz-Christian Strache şi-au exprimat temerile faţă de Pactul ONU asupra migraţiei, susţinând că acest document va limita suveranitatea Vienei.

Austria deţine în prezent Preşedinţia Consiliului UE, pe care o va preda României la 1 ianuarie 2019.

"Pactul global pentru o migraţie sigură, ordonată şi reglementată" a fost aprobat în luna iulie de toate cele 193 de state membre ale ONU cu excepţia SUA, ţară care s-a retras anul trecut.


Ungaria a anunţat deja că nu va ratifica acest pact. Polonia, care împreună cu Ungaria a intrat într-o dispută cu Comisia Europeană în legătură cu sistemul UE de redistribuire a solicitanţilor de azil pe baza unor cote obligatorii, a anunţat că ia în calcul o decizie similară, notează Agerpres.

Pactul ONU are ca scop să facă din migraţie un proces sigur şi ordonat şi tratează probleme cum sunt modalităţile de a proteja persoanele care migrează, integrarea migranţilor în noile ţări-gazdă şi returnarea migranţilor în ţările de origine.

Austria nu va trimite un emisar la ceremonia de semnare a documentului, care va avea loc în oraşul marocan Marrakech în luna decembrie, şi se va abţine de la votul în acest dosar în Adunarea Generală a ONU de anul viitor.