Știri din toată Europa, culese de redacțiile regionale EURACTIV.

BRATISLAVA

Zuzana Čaputová, o candidată cu o platformă centrată pe lupta anti-corupție, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din Slovacia, cu peste 40% din voturi, în fața candidatului socialist Maroš Šefčovič (SMER). Čaputová, de profesie avocat, ar putea deveni prima femeie președinte al Slovaciei dacă în învinge în turul al doilea pe Šefčovič, care a obținut 18,7%. Un sondaj comandat de TV Markíza înainte de primul tur a estimat că ea ar câștiga cu 64% la 36% în fața lui Šefčovič în al doilea tur de scrutin.

Čaputová a devenit cunoscută datorită îndelungatei bătălii juridice împotriva planului de construcție a unui imens depozit de deșeuri în care era implicat și omul de afaceri Marian Kočner, care a fost recent acuzat că ar fi comandat asasinatul jurnalistului de investigație Jan Kuciak.

Čaputová are un puternic profil pro-european și, deși nu susține planul de realocare a refugiaților - o chestiune puternic dezbătută în Slovacia -, a declarat recent că ar trebui să fie mai multă solidaritate între statele UE. De cealaltă parte, Šefčovič, care și-a luat concediu din poziția de vicepreședinte al Comisiei Europene pentru a participa la alegeri, s-a distanțat de decizia Executivului UE în această privință.

Šefčovič și-a subliniat în campania electorală și orientarea conservatoare, acuzând-o pe Čaputová că ar avea o agendă „super-liberală”. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

LONDRA

Renașterea liberal-democraților: Liderul Partidului Liberal, Sir Vince Cable, a spus că formațiunea pe care o conduce a rămas singura care poate reprezenta milioanele de oameni care au votat pentru rămânerea în UE. Sir Vince, care va pleca în luna mai de la conducerea partidului după alegerile locale, a spus că niciuna dintre variantele propuse de Brexit - cu acord sau fără - nu este mai bună decât înțelegerea în vigoare. „Suntem pentru rămânerea în UE”, a punctat el. (Samuel Stolton, EURACTIV.com).

BERLIN

Revizuirea opțiunii nucleare: Candidatul cap de listă al PPE, Manfred Weber (CSU), dorește un nou mecanism de evaluare a procedurii descrise de Articolul 7 al Tratatului UE, utilizate împotriva Poloniei și Ungariei, care poate duce la suspendarea dreptului de vot al statului respectiv. Este ca „o armă foarte mare, dar cu acuratețe redusă și dificil de utilizat”, a scris Weber într-un articol publicat de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. (EURACTIV.de)

PARIS

Duelul demonstranților: Peste 100.000 de oameni au participat sâmbătă la un marș pe tema schimbărilor climatice la Paris, în timp ce protestul vestelor galbene a strâns doar 32.000 de oameni în toată țara, dar tot au provocat distrugeri la Paris, ceea ce i-a scurtat mini-vacanța lui Emmanuel Macron.

Import de cadre la socialiști: Pentru prima dată în istoria lor, socialiștii au desemnat un non-socialist în fruntea listei partidului pentru alegerile europene, respectiv Raphaël Glucksmann de la organizația de centru-stânga Place Publique. Partidul este dispus să accepte și alte mișcări în afară de Place Publique, dar, pentru moment, sondajele arată că abia ar putea promova cinci candidați în Parlamentul European. (EURACTIV.fr)

VARȘOVIA

Atac la drepturile homosexualilor: La convenția partidului de guvernământ Lege și Ordine (PiS/ECR), șeful formațiunii conservatoare, Jarosław Kaczyński, a criticat recent înființata Coaliție Europeană pentru atitudinea „progresivă” privind drepturile minorităților sexuale. „Nu este despre toleranță, ci despre afirmarea relațiilor între persoane de același sex, căsătoriile lor și adopția copiilor. Luați mâna de pe copiii noștri!”, a spus el.

Întărirea coaliției: Coaliția Europeană a reușit să reunească toate formațiunile moderate de opoziție, inclusiv cea de centru-dreapta (PO/PPE), social democrații (SLD/S&D), liberalii (Nowoczesna/ALDE), conservatorii agrari (PSL/PPE) și Verzii. Chiar și Comitetul pentru Apărarea Democrației (KOD), o formațiune non-partizană care a organizat demonstrațiile împotriva încălcării statului de drept, s-a alăturat Coaliției. Printre candidații coaliției la alegerile din mai se numără foști premieri (Jerzy Buzek, Ewa Kopacz) și fostul ministru de externe Radek Sikorski, dar și foști sportivi și un faimos activist pentru cauze umanitare. (Karolina Zbytniewska, EURACTIV.pl)

ATENA

America Latină în politica greacă: Vizita președintelui Boliviei, Evo Morales, la Atena și legăturile lui cu partidul de guvernământ Syriza au declanșat o reacție puternică a opoziției cu privire la relațiile externe ale partidului de centru-stânga, inclusiv atitudinea lor față de guvernul din Venezuela condus de Nicolas Maduro. (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.gr)

MADRID

Marș pentru independența Cataloniei: Peste 50.000 de oameni au mărșăluit în Madrid sâmbătă pentru a susține independența Cataloniei. Ei au protestat și împotriva procesului intentat liderilor catalani pentru organizarea referendumului și declararea unilaterală a independenței provinciei. (Beatriz Ríos, EURACTIV.com).

PRAGA

Lista partidului de guvernământ: Europarlamentarul Dita Charanzová va conduce lista ANO pentru alegerile europene din mai, împreună cu colega ei Martina Dlabajová (ambele membre ale grupului ALDE). Pe locul al treilea este economistul Martin Hlaváček, fost ministru adjunct al agriculturii, cunoscut pentru implicarea sa în Directiva produselor din tutun, dar și controversele legate de acest rol, deoarece a lucrat pentru Philip Morris după ce a părăsit ministerul. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

BUCUREȘTI

România ar trebui să fie „mândră” pentru postul de procuror-șef european: Manfred Weber, cap de listă al popularilor europeni la alegerile din mai, a spus că este surprins că Guvernul romn nu sprijină candidatura Laurei Codruța Kovesi pentru poziția de procuror-șef al Parchetului European. La un summit PPE ținut în weekend la București, Weber a spus că România ar trebui să fie mândră că primul procuror-șef european ar putea să fie un reprezentant al României, un cetățean român. (EURACTIV.ro)

SOFIA

Lista socialiștilor: Partidul Socialist din Bulgaria (BSP) a stabilit că Elena Yoncheva, jurnalistă și deputat în Parlamentul de la Sofia, va fi în fruntea listei partidului pentru alegerile europene. Contracandidatul ei pentru această poziție a fost președintele Partidului Socialiștilor Europeni (PES), Serghei Stanishev. Prin alegerea unui candidat independent, liderul partidului și biroul executiv al BSP, speră să atragă un sprijin mai mare în alegeri. Nu este clar pe ce loc va fi plasat Stanishev. (Dnevnik.bg)

BELGRAD

9.000 de plângeri la Avocatul Poporului: Peste 9.000 de cetățeni au depus plângeri la Avocatul Poporului din Serbia în 2018. Peste 3.000 au raportat încălcări ale drepturilor omului în legătură cu administrația sau chestiuni economice. (Julija Simić, Beta-EURACTIV.rs)

LJUBLJANA

Susținere puternică pentru guvern: Un nou sondaj a arătat că 60% dintre cetățeni cred că guvernul face o treabă bună, iar principalul partid din coaliție, LMŠ (ALDE), ar lua 28% din voturi. Principala formațiune din opoziție, SDS (PPE), de centru-dreapta, ar lua 13,7% din voturi. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

ZAGREB

Picula în vârf: Social-democrații (S&D) și-au anunțat lista pentru alegerile europene, cu actualul eurodeputat Tonino Picula pe primul loc. Partidul speră să prindă trei locuri în Parlamentul European, dar sondajele arată că vor obține doar două, ceea ce ar provoca tulburări în interiorul formațiunii. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)