Guvernul britanic a cerut reginei suspendarea ședințelor Parlamentului pentru câteva săptămâni, în contextul în care deputații vor să blocheze ieșirea din UE fără un acord de retragere, scrie BBC. Regina Elisabeta a II-a a aprobat solicitarea.

UPDATE

Regina Elisabeta a II-a a aprobat miercuri planul premierului Boris Johnson de a suspenda parlamentul, relevă o declarație a organismului oficial de consilieri ai Reginei, cunoscut drept Privy Council.

Parlamentul Regatului Unit va fi suspendat începând cu o zi din intervalul 9-12 septembrie până la 14 octombrie.

+++ 

Guvernul a cerut miercuri în mod oficial reginei suspendarea Parlamentului. 

Suspendarea Parlamentului britanic până la 14 octombrie, anunțată de premierul Boris Johnson, este un ''scandal constituțional'', a declarat președintele Camerei Comunelor, John Bercow, potrivit AFP, preluată de Agerpres. ''Este absolut evident că obiectivul suspendării este acum de a împiedica parlamentul să dezbată Brexitul și să-și îndeplinească datoria de a defini o traiectorie pentru țară'', a spus Bercow.

+++

Suspendarea pe care ar cere-o Executivul îi va permite lui Boris Johnson să susțină un discurs de prezentare a planurilor Guvernului pe care îl conduce pe 14 octombrie, dar va lăsa prea puțin timp Parlamentului să dezbată acte normative care ar putea bloca ieșirea din Uniunea Europeană fără un acord.

Camera Comunelor a respins de trei ori acordul de retragere negociat cu UE de cabinetul premierului Theresa May, care și-a dat demisia, fiind ulterior înlocuită de Boris Johnson la șefia Partidului Conservator și în Downing 10.

Dar deputații au votat de asemenea și mai multe rezoluții prin care cereau evitarea unui no-deal Brexit - retragerea Marii Britanii din UE fără un acord negociat cu europenii.

Ideea închiderii Parlamentului - cunoscută drept „prorogare” - a fost vehiculată de presa britanică, stârnind nenumărate controverse. Johnson a spus că nu este un adept al ideii, dar alți membri ai cabinetului său își doresc întreruperea pentru o perioadă de timp a ședințelor Parlamentului în lunile dinaintea datei programate pentru Brexit.

În schimb, deputații din toate taberele, inclusiv unii adepți ai Brexit, au fost scandalizați de idee, iar criticii arată că această prorogare ar bloca dreptul Parlamentului de a-și juca rolul democratic în procesul de ieșire din UE.

Camera Comunelor ar urma să-și reia sesiunea din 3 septembrie, iar Guvernul ar putea cere, potrivit BBC, suspendarea ședințelor din 10 septembrie.

Boris Johnson a spus că vrea ca Marea Britanie să iasă din UE cu o înțelegere, dar a cerut eliminarea din cea negociată de Theresa May a „plasei de siguranță” de la frontiera irlandeză, cerință cu care UE nu este de acord. De asemenea, premierul a spus că Regatul Unit va părăsi UE la 31 octombrie, cu sau fără acord, iar ultimele decizii luate de GUvern arată că se îndreaptă mai degrabă spre varianta „no-deal”.