Președintele american Donald Trump a semnat un decret care pune capăt, pentru moment, blocajului activităților guvernamentale, dar avertizează că un nou blocaj ar putea urma dacă nu se găsește o soluție pentru finanțarea unui zid la granița cu Mexic

Senatul și Camera Reprezentanților au aprobat rapid decretul prezidențial care va pune capăt așa-numitului „shutdown”, deoarece prevede o finanțare temporară a serviciilor publice federale până la 15 februarie.

„La capătul a 36 de ore de discuții aprinse și de dialog, am auzit și văzut destule de partea democrată și republicană privind dorința lor de a lăsa deoparte politica partizană”, a spus președintele american, anunțând astfel că a ajuns la „un acord pentru a pune capăt blocajului și a redeschide guvernul federal”.

Dar Trump încă nu are nicio certitudine că îi va convinge pe democrați, care dețin majoritatea în Camera Reprezentanților, să includă în bugetul SUA cele 5,7 miliarde de dolari pe care liderul de la Casa Albă le vrea pentru construirea unui zid la frontiera dintre Statele Unite și Mexic.

De fapt, disputa lui Trump cu democrații asupra acestei sume a dus la blocajul ce a afectat 800.000 de funcționari, iar președintele a fost forțat să deblocheze activitatea guvernului federal fără să aibă certitudinea că vor fi alocați bani pentru finanțarea unui zid antiimigranți la frontiera cu Mexicul. Totuși, Trump a precizat că o comisie formată din republicani și democrați se va reuni pentru a discuta nevoile de securitate la frontieră ale SUA până în 15 februarie.