Alegerea lui Boris Johnson ca lider al conservatorilor și ca premier al Marii Britanii nu a calmat spiritele în interiorul partidului și nici incertitudinile privind Brexit.

De fapt, promisiunea noului premier că Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană pe 31 octombrie, cu un acord sau fără, i-a iritat foarte tare pe parlamentari, care au votat de mai multe ori pentru evitarea unei ieșiri dezordonate.

De câteva săptămâni, mediul politic britanic discută variantele în care Parlamentul ar putea bloca un Brexit fără acord și ce va face Boris Johnson pentru a împiedica această posibilitate.

Ba mai mult, Boris Johnson a avertizat că sunt unii parlamentari care, în încercarea de a bloca Brexit, colaborează cu Europa. „Este un tip cumplit de colaborare între cei care cred că pot bloca Brexit în parlament și prietenii noștri europeni”, a spus Johnson miercuri.

De cealaltă parte, tot miercuri, fostul ministru de finanţe Philip Hammond l-a avertizat miercuri pe Johnson că un Brexit fără acord ar „trăda” votul de la referendumul din 2016 în favoarea separării de Uniunea Europeană.

„Un Brexit fără acord ar fi o trădare a rezultatului referendumului din 2016”, a denunţat Philip Hammond într-un editorial publicat miercuri în paginile The Times, potrivit Agerpres. „A pretinde că alegătorii în favoarea unei ieşiri din UE au votat pentru un Brexit fără acord este o distorsionare a adevărului”, a precizat acesta.

Hammond spune că noul premier adoptă o „poziţie distructivă” în relația cu UE, cerând nu doar modificarea acordului negociat cu UE de predecesoarea lui, Theresa May, ci chiar renunțarea la clauza „plasei de siguranţă” de la graniţa cu Irlanda, știind că este o cerere pe care UE nu o va satisface.

Plasa de siguranţă prevede că întregul Regat Unit rămâne în uniunea vamală dacă nu se găseşte o soluţie mai bună la finalul discuţiilor privind viitoarea relaţie între UE şi Londra pentru a evita revenirea la o frontieră fizică între Irlanda de Nord (provincia britanică) şi Republica Irlanda (membră a UE).

Strategia lui Boris Johnson, care ar putea suspenda parlamentul în octombrie pentru a împiedica deputaţii să blocheze o ieşire fără acord, se lovește și de opoziția altor importanți politicieni britanici.

„Dacă va exista o încercare de a ocoli, de a nesocoti sau - Doamne fereşte! - de a suspenda parlamentul (...) mă voi bate cu toate forţele mele pentru a împiedica” această evoluţie, a declarat marţi seara John Bercow, preşedintele Camerei Comunelor.

Întrebat dacă va convoca alegeri legislative după 31 octombrie pentru a se asigura că parlamentul nu poate împiedica Brexitul la acea dată, Boris Johnson a răspuns: „Cred că publicul britanic a avut o mulţime de alegeri şi evenimente electorale. Cred că ceea ce vor britanicii este ca noi să realizăm Brexitul la 31 octombrie şi niciodată nu voi obosi să spun că acest lucru îl vom face. Ieşim din Uniunea Europeană pe 31 octombrie”.

Acordul negociat cu UE de guvernul de la Londra condus de Theresa May a fost respins de trei ori de Camera Comunelor. Ca urmare, May și-a anunțat demisia din funcția de șef al conservatorilor și premier, iar Boris Johnson a câștigat procesul de succesiune din Partidul Conservator, cu promisiunea că nu va mai amâna ieșirea Marii Britanii din UE.