Regina Elisabeta a II-a l-a numit oficial pe Boris Johnson, noul șef al conservatorilor, drept prim ministru al Regatului Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Theresa May și-a prezentat demisia în fața reginei în cursul zilei de miercuri, iar ulterior Boris Johnson a fost primit la Palatul Buckingam în audiență.

„Regina l-a primit în audiență pe onorabilul Boris Johnson în această după-amiază și i-a cerut să formeze o nouă administrație”, a anunțat Buckingham Palace.

„Dl Johnson a acceptat oferta Maiestății Sale și i-a sărutat mâna după învestirea ca prim-ministru și Prim Lord al Trezoreriei”, a adăugat sursa citată.

În primul său discurs ca prim-ministru, Johnson a promis din nou că Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană la 31 octombrie. El a menționat că vrea un nou parteneriat cu UE și că cetățenii europeni au dreptul absolut să rămână în Marea Britanie și după Brexit.

În privința acordului de ieșire din UE, Johnson a spus că el crede Marea Britanie poate obține un acord fără nepopularul backstop, dar că trebuie să se pregătească și pentru varianta ieșirii fără acord.

Vor fi dificultăți în cazul unui «no-deal», recunoaște Boris Johnson, dar mesajul său către mediul de afaceri este că nu deciziile provoacă probleme, ci refuzul luării unor decizii.

De cealaltă parte, mesajul UE a fost extrem de succint. Donald tusk, președintele Consiliului European, a publicat pe Twitter scrisoarea de felicitare adresată lui Boris Johnson, care conține, practic, doar trei rânduri. După o frază de felicitare, Tusk spune sec: „Aștept cu interes să ne ântâlnim pentru a discuta, în detaliu, colaborarea noastră”.