Boris Johnson, fost primar al Londrei și fost ministru de externe în guvernul condus de Theresa May, este creditat cu cele mai mari șanse la înlocuirea acesteia în funția de prim-ministru al Marii Britanii.

Boris Johnson a câștigat detașat joi prima rundă de vot pentru desemnarea viitorului premier britanic și lider al Partidului Conservator, el și alți șase candidați urmând să se confrunte în runda următoare, transmite Agerpres.

Johnson a primit votul a 114 din cei 313 deputați conservatori reuniți în „Comitetul 1922”. În această primă rundă au fost eliminați candidații care nu au obținut mai mult de 16 voturi, aceștia fiind Mark Harper, Andrea Leadsom și Esther McVey.

Johnson este urmat, la mare distanță, de actualul ministru de externe Jeremy Hunt (43 de voturi), ministrul mediului Michael Gove (37), fostul ministru pentru Brexit Dominic Raab (27), ministrul de interne Sajid Javid (23), ministrul sănătății Matt Hancock (20) și fostul ministru al dezvoltării Rory Stewart (19).

„Desigur că suntem bucuroși pentru aceste rezultate, dar mai este un lung drum de parcurs până la câștigarea cursei”, a declarat Boris Johnson după vot.

A doua rundă va fi pe 18 iunie. De data aceasta vor fi eliminați cei care nu obțin mai mult de 32 de voturi. Dacă toți candidații primesc peste 32 de voturi, acela cu cele mai puține voturi va fi eliminat.

Alte voturi sunt prevăzute pentru 19 iunie și procesul va continua în acest mod până când rămân în cursă doar doi candidați, așadar se vor desfășura noi runde de vot dacă este nevoie.

În ultima etapă, celor aproximativ 160.000 de membrii ai Partidului Conservator le revine sarcina de a departaja cei doi finaliști, după o campanie dusă la nivel național, votul lor fiind trimis prin corespondență. Partidul a anunțat că dorește ca această ultimă etapă a alegerii viitorului premier să se încheie în săptămâna care începe cu 22 iulie. Prima reuniune de campanie este prevăzută să se desfășoare pe 22 iunie.

În tot acest timp, Theresa May va fi premier interimar, ea promițând în discursul în care și-a anunțat demisia că nu va părăsi acest post și nici pe cel de președinte al Partidului Conservator până când nu este desemnat succesorul ei.

Fost ministru de externe în cabinetul Theresei May, Boris Johnson a demisionat din acest post în iulie 2018, criticând ceea ce considera a fi o abordare prea conciliantă a șefei guvernului în negocierile cu UE care a condus la amânarea Brexit-ului de două ori. El a declarat miercuri că Regatul Unit „trebuie să iasă din UE pe 31 octombrie” și a criticat amânarea Brexit-ului, pe care a echivalat-o cu o înfrângere