Noul premier britanic a trecut rapid la treabă, anunțând încă de miercuri schimbări în interiorul cabinetului britanic. Boris Johnson vrea în guvernul său mai multe femei, reprezentanți ai minorităților, dar, mai ales, adepți ai Brexit.

Boris Johnson, care a promis că va „livra” Brexit pe 31 octombrie, asumându-și chiar și riscul de a nu avea o înțelegere cu UE, a adus mai mulți eurosceptici în Guvern, îndepărtând pro-europenii din cabinetul condus de Theresa May.

Johnson l-a îndepărtat chiar și pe principalul contracandidat la șefia Partidului Conservator, Jeremy Hunt, din fruntea diplomației britanice, oferindu-i un alt rol în cabinet, dar pe care acesta l-a refuzat, preferând să rămână doar parlamentar. Din guvern au plecat și ministrul de finanțe Philip Hammond, secretarul de stat pentru justiție David Gauke și secretarul de stat pentru dezvoltare internațională Rory Stewart, care au demisionat din cauza dezacordului cu poziția lui Johnson privind Brexit.

Hammond, care a avertizat de multe ori în privința riscurilor asupra economiei puse de un Brexit fără acord, este înlocuit de ministrul de interne Sajid Javid, un eurosceptic în vârstă de 49 de ani, fiu al unor imigranți pakistanezi, fost bancher și admirator al lui Margaret Thatcher.

Hunt este înlocuit de Dominic Raab, un partizan ardent al ieșirii din UE, care a fost pentru scurt timp ministru pentru Brexit între iulie și noiembrie 2018 înainte de a demisiona, apreciind că acordul de retragere din UE încheiat de Theresa May este „prost pentru economia și democrația noastră”.

Michael Gove, unul dintre reprezentanții adepților Brexit în cabinetul Theresei May, rămâne în Executiv, drept cancelar al ducatului de Lancaster, un post fără portofoliu special, dar va acționa ca mâna dreaptă a lui Johnson.

Priti Patel, o avocată înflăcărată a Brexitului, a fost numită ministru de interne, în timp ce Andrea Leadsom, care a demisionat în mai din funcția de ministru pentru relația cu parlamentul, din cauza dezacordului cu strategia premierului May privind Brexit, revine în guvern pe postul de ministru pentru întreprinderi, energie și strategie industrială.

Pe poziția ocupată până în mai de Andrea Leadsom a fost numit Jacob Rees-Mogg, liderul unui grup care reunește cei mai fervenți adepți ai Brexit din cadrul Partidului Conservator.

Noul guvern s-a reunit joi într-o primă ședință.