Europarlamentarii au aprobat miercuri, cu o largă majoritate, o rezoluție care exclude orice acord de retragere a Marii Britanii din UE care să nu includă o clauză de backstop (plasă de siguranță).

Rezoluția, care a fost dezbătută în prezența șefului Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, și a negociatorului pentru Brexit, Michel Barnier, a fost aprobată cu 544 de voturi pentru, 126 împotrivă și 38 de abțineri.

Parlamentul European continuă să sprijine o ieșire ordonată a Regatului Unit din UE, bazată pe Acordul de retragere deja negociat, au reafirmat eurodeputații. Documentul subliniază de asemenea faptul că Acordul de retragere respectă totodată punctele nenegociabile ale Regatului Unit, dar și principiile UE, oferind o soluție echitabilă și echilibrată. 

În textul rezoluției, deputații confirmă că ar fi gata să accepte o revenire la propunerea inițială a UE pentru un mecanism de protecție doar pentru Irlanda de Nord. Aceștia sunt de asemenea deschiși pentru a examina „soluții alternative” atâta vreme cât acestea sunt credibile din punct de vedere legal și operațional, și urmează principiile directoare ale UE. Deputații subliniază de asemenea și faptul că nu vor aproba niciun Acord de retragere fără un mecanism de protecție.

Jean Claude Juncker a avertizat însă, în plenul de la Strasbourg, că riscul unei ieșiri dezordonate este foarte prezent. „Poate că aceasta este alegerea Regatului Unit. Dar nu va fi niciodată alegerea Uniunii Europene”, a spus Juncker.

În același timp, deputații europeni au cerut „motive și un obiectiv valabile” pentru a accepta o eventuală amânare a Brexit, prevăzut pentru 31 octombrie.

În același timp, eurodeputații semnalează faptul că guvernul britanic „va trebui să își asume întreaga responsabilitate pentru o retragere fără acord și pentru implicațiile serioase pe care aceasta le-ar aduce”.

Pentru a putea intra în vigoare, orice nou acord între Londra și Bruxelles trebuie aprobat de Parlamentul European.