O nouă rundă de știri din capitalele europene, strânse de redacțiile regionale EURACTIV.

BRUXELLES

„În orice țară normală, Theresa May ar fi demisionat de mult”, a spus Herman Van Rompuy, fostul președinte al Consiliului European, într-o discuție cu membrii partidului său din Belgia, CD&V. El a adăugat că Marea Britanie nu a avut la fel de multe pârghii în negociere ca UE: „Britanicii depind de noi mai mult decât depindem noi de ei”.

El a mai spus că un Brexit cu acord, fără consecințe majore și cu o perioadă de tranziție este încă foarte probabil. „Sunt convins că, dacă Marea Britanie iese din UE, se va întoarce la un moment dat”, a precizat Van Rompuy. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com)

LONDRA

Incertitudinea unui al treilea vot: Controversele din jurul acordului Brexit s-au accentuat luni, când președintele Camerei Comunelor, John Bercow, a exclus posibilitatea unui vot asupra acordului negociat de guvernul condus de Theresa May, fără ca acesta să sufere „modificări substanțiale”. Bercow a zis că guvernul nu poate cere Parlamentului un vot asupra aceluiași proiect, sau cu modificări minore, după ce a acest a fost respins de cameră. Unii politicieni britanici au afirmat deja că decizia lui Bercow duce la o „criză constituțională”.

ATENA

Implicarea SUA în estul Mediteranei: Secretarul de stat american Mike Pompeo va participa la o întâlnire crucială între oficiali din Grecia, Cipru și Israel, ce va avea loc în 20 martie, la Ierusalim. Cele trei țări ar putea anunța curând semnarea unui acord pentru EastMed, o conductă ce ar urma să transporte gazele exploatate din platforma continentală a Ciprului spre restul UE, via Grecia. Turcia se opune explorărilor în regiune, dar cele trei state speră că o declarație comună va transmite un mesaj guvernului de la Ankara. În plus, întânirea de la Ierusalim va sublinia susținerea SUA pentru cooperarea tripartită și va marca creșterea importanței rolului jucat de Grecia, Cipru și Israel în domeniul securității și energiei în Mediterana de est, au spus surse politice pentru EURACTIV.com. (Sarantis Michalopoulos, EURACTIV.com)

BUCUREȘTI

Statul paralel și autostrăzile: Ministrul transporturilor Răzvan Cuc a dat vina pe statul paralel pentru lipsa autostrăzilor din Români, într-un discurs susținut la Forumul Industriei Auto, eveniment la care a participat și comisarul european pentru piața internă Elzbieta Bienkowska. Cuc a spus că angajații din companii și funcționarii publici evită să semneze acte adiționale de frica DNA. Mantra statului paralel repetată de guvernul PSD sugerează că angajați din serviciile secrete s-au aliat cu procurorii anticorupție pentru a pedepsi politicienii care nu le fac pe plac, dar România rămâne unul dintre cele mai corupte state din UE, iar PSD a încercat, în cei peste doi ani de când a preluat guvernarea, să desființeze anumite infracțiuni de corupție. (EURACTIV.ro)

BERLIN

Dispute auto: Producătorul german Volkswagen a amenințat că va ieși din influentul grup de lobby al industriei auto, VDA, pe fondul unei dispute asupra abordării pe care o are sectorul auto din Germania cu privire la tranziția spre tehnologii pentru reducerea emisiilor, scrie Welt am Sonntag.

PARIS

Puține știri despre UE: Programele zilnice de știri din Franța nu sunt prea interesate de știrile despre UE, potrivit unui studiu, care a arătat că doar 13,2% din știrile difuzate la TV au avut legătură cu o temă de interes european și doar 2,7% din programele de știri s-au centrat pe instituțiile europene. Principalii doi candidați pentru președinția Comisiei Europene, Manfred Weber (PPE) și Frans Timmermans (S&D), au fost subiectul a doar opt, respectiv 4, buletine de știri, în timp ce Donald Trump a fost menționat în 227.

Extrema dreaptă se vede cu Putin: Cu ocazia celei de-a cincea aniversări a anexării Crimeei de către Rusia, Vladimir Putin s-a întâlnit și cu câțiva prieteni francezi, inclusiv Thierry Mariani, candidat pentru alegerile europene din partea partidului lui Marine Le Pen. Dar delegația a inclus și un deputat din partea Partidului Republican (membru al PPE). (EURACTIV.fr)

VARȘOVIA

Taxa digitală: Premierul Mateusz Morawiecki nu a exclus impunerea unui impozit pe servicii digitale în Polonia, menționând că a discutat pe această temă cu Emmanuel Macron, Angela Merkel și alți lideri europeni. La nivelul UE nu s-a ajuns la un consens pe această temă, dar mai multe state europene și-au anunțat intenția de introduce un astfel de impozit. (EURACTIV.pl)

MADRID

Ultimatum pentru separatiști: Biroul electoral din Spania l-a amenințat pe președintele Cataloniei Quim Torra cu o anchetă penală dacă nu retrage simbolurile separatiste de pe clădirile oficiale în termen de 24 de ore. Autoritatea susține că panglicile galbene și mesajele susținând eliberarea liderilor catalani arestați pentru rolul jucat în organizarea referendumului pentru independența Cataloniei nu sunt conforme cu netutralitatea impusă instituțiilor în timpul camapniei electorale. Spania organizează alegeri anticipate în 28 aprilie. Președintele Cataloniei a ignorat avertismentul anterior al biroului electoral. (Beatriz Rios, EURACTIV.com)

ROMA

Frontul de centru-stânga: Recent-alesul lider al socialiștilor din Partito Democratico (S&D), Nicola Zingaretti, încearcă să reconstruiască o coaliție de centru-stânga înainte de alegerile regionale și europene. Zingaretti a anunțat că se va întâlni cu Roberto Speranza, liderul unei alte forțe politice de stânga, care s-a desprins din PD cu un an în urmă, pe fondul disputelor cu fostul șef al partidului, Matteo Renzi.

Moarte misterioasă: Un martor cheie în investogația privind petrecerile organizate de Silvio Berlusconi a decedat la începutul lunii martie. Se presupune că Imane Fadil, în vârstă de 34 de ani, a fost otrăvită din cauză că s-a descoperit o concentrație mare de cadmiu și stibiu în sângele acesteia. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

PRAGA

Excluderea fiului: Václav Klaus Junior, fiul fostului președinte ceh, a fost exclus de Democrații Civici (ECR) din cauza declarațiilor contra politicii oficiale a partidului. Klaus este bine-cunoscut pentru retorica anti-UE și a primit deja o ofertă de a se alătura unei formațiuni eurosceptice, care plănuiește organizarea unui referendum pentru rămânerea în UE.

Sfârșitul disputelor privind carnea de vită?: După o întâlnire cu omologul său polonez și comisarul european Vytenis Andriukaitis, ministrul ceh al agriculturii a spus că va anula măsurile extraordinare de control pentru importul de carne de vită din Polonia, dacă Polonia garantează că va adopta măsuri pentru a asigura siguranța propriilor produse. Măsurile extraordinare au fost impuse după ce autoritățile cehe au descoperit 700 kilograme de carne provenind din Polonia, infectate cu salmonella. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

SOFIA

Critici privind drepturile omului: În raportul pe 2018 asupra drepturilor omului, Departamentul american de Stat a criticat Bulgaria pentru tratamentul deținuților, condițiile grele din închisori și lipsa de responsabilitate din sistemul juridic. Raportul notează și tratamentul nepotrivit aplicat refugiaților și azilanților, dar și corupția din toate ramurile guvernamentale și violența împotriva minorităților. (Dnevnik.bg, partener EURACTIV)

LJUBLJANA

Janša afectează interesele Sloveniei: „Este nevoie să insistăm pentru implementarea deciziei de arbitraj privind frontiera dintre Croația și Slovenia”, a spus ministrul sloven de externe Miro Cerar în replică la un interviu acordat EURACTIV.hr de liderul opoziției, Janez Janša. Cred că Janša amestecă interesele naționale cu cele ale partidului său, a adăugat ministrul. „Croații vor noi negocieri privind frontiera pentru că vor mai mult decât li s-a dat prin decizia de arbitraj. Astfel, Janša spune, de fapt: să negociem din nou pentru a le da mai mult”, a spus Miro Cerar. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

ZAGREB

Protecție și clarificări: Guvernul croat s-a angajat să protejeze drepturile croaților ce trăiesc în Marea Britanie, ca și pe cele ale britanicilor ce trăiesc în Croația, după Brexit. Guvernul este pregătit, în principiu, să permită cetățenilor britanici să se bucure de actualele drepturi, pe bază de reciprocitate”, a spus secretarul de stat din ministerul de externe Andreja Metelko-Zgombić. În prezent, sunt 653 cetățeni britanici în Croația. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

BELGRAD

ONG-urile condamnă atitudinea poliției: Organizații non-guvernamentale au condamnat atitudinea forțelor de ordine în timpul protestelor anti-guvernamentale de la Belgrad din weekend. (Julija Simić, Beta-EURACTIV.rs)

SARAJEVO

Președintele Serbiei și Kosovo: Este nevoie de respectarea instituțiilor legitime din Serbia și a președintelui ales legal, iar restul se poate rezolva la alegeri, susține reprezentantul sârb în președinția tripartită a Bosniei-Herțegovina, Milorad Dodik, despre protestele de la Belgrad împotriva președintelui Aleksandar Vučić. Nu este momentul pentru a trimite un astfel de mesaj din Serbia, pentru că Belgradul are nevoie puterea deplină pentru a negocia cu Kosovo, a adăugat Dodik. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)