O nouă rundă de știri din capitalele Europei, aduse de redacțiile regionale ale rețelei EURACTIV.

SOFIA

Împotriva Codruței Kövesi: Bulgaria a votat împotriva Laurei Codruța Kövesi, unul dintre cei trei candidați pentru poziția de Procuror-șef european, scrie publicația bulgară Sega. La reuniunea Coreper de săptămâna trecută a avut loc un vot secret, în urma căruia candidatul francez Jean-François Bohnert a obținut 50 de voturi, iar Kovesi și Andres Ritter din Germania au luat fiecare câte 29 de voturi. Se pare că premierul Boiko Borissov a fost nemulțumit de afirmațiile pe care Kovesi le-a făcut într-o vizită la invitația Înaltei Curți din Bulgaria, în martie 2017. (Georgi Gotev, EURACTIV.com)

Bulgarii și alegerile europene: Peste jumătate dintre bulgari (52%) cred că votul pentru alegerile europene din mai nu va fi corect, arată un sondaj al Gallup International, care confirmă părerea generală asupra integrității procesului electoral. Un alt sondaj a arătat că 54% din populația bulgară consideră că alegerile europene sunt importante mai ales pentru susținătorii partidului de guvernare GERB (membru al PPE), de centru-dreapta, și pentru cei ai socialiștilor (partenerul media al EURACTIV Dnevnik.bg)

LONDRA

O altă amânare: Guvernul condus de Theresa May este criticat puternic după ce au apărut informații că votul final din Camera Comunelor asupra acordului privind Brexit va avea loc abia pe 12 martie. Un vot ar fi putut avea loc chiar săptămâna asta, potrivit unor surse. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

MADRID

Congresul telefoniei mobile: Peste 110.000 de vizitatori sunt așteptați la Congresul din Barcelona, care începe azi. EURACTIV va prezenta cele mai noi informații privind agenda digitală a UE, dar și despre diferențele între abordarea europeană și cea a SUA a scandalului Huawei. 

Dezechilibre economice: Comisia Europeană va avertiza Spania cu privire la utilizarea pe scară largă a contractelor de muncă pe perioadă determinată și asupra numărului mare de persoane care riscă sărăcia, potrivit unui raport asupra dezechilibrelor economice consultat de El Pais. (Beatris Rios, EURACTIV.com)

PARIS

Buget ambițios pentru PAC: Emmanuel Macron a spus că se luptă pentru un buget „ambițios” alocat Politicii Agricole Comune, după ieșirea Marii Britanii din UE. El a promis că produsele agricole nu vor fi incluse într-un acord comercial cu SUA, o abordare diferită de cea a Germaniei, care este gata de orice compromis pentru a-și proteja industria auto.

Vrea cineva în Parlamentul European? Nimeni nu vrea să ocupe prima poziție pe lista La Republique En Marche pentru alegerile europene în care, potrivit unor sondaje, partidul lui Macron ar obține 25% din voturi. François Bayrou, liderul partidului de centru Modem, care l-a ajuta pe Macron să fie ales președinte, a spus că nu va fi el primul pe listă, iar printre numele candidaților se numără Nathalie Loiseau, ministrul afacerilor europene, și Agnes Buzyn, ministrul sănătății. (Aline Robert, EURACTIV.fr)

BERLIN

O posibilă alianță între CDU și Verzi: Liderul CDU Annegret Kramp-Karrenbauer și șeful Partidului verzilor, Katrin Göring-Eckardt, au declarat într-un interviu comun acordat Bild am Sonntag că sunt deschise la discuții pentru formarea unei coaliții.

Inteligență ignorată: Germania discută despre inteligența artificială, dar nu pre aface pași concreți în această direcție, iar acest lucru ar putea fi în detrimentul companiilor germane, scrie Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Aproape jumătate dintre companiile germane (48%) ignoră complet domeniul inteligenței artificiale.

Echilibru: Die Linke și-a ales cei doi candidați pentru alegerile europene: Martin Schirdewan și Özlem Demirel. Schirdewan s-a născut în fosta RDG și aparține taberei reformiștilor. Özlem Demirel e din Germania de Vest și reprezintă aripa de stânga. Principalul mesaj al convenției a fost susținerea partidului pentru UE. (Claire Stam, EURACTIV.de)

VARȘOVIA

PiS vine cu un pachet de măsuri electorale: Partidul Lege și Ordine (PiS, membru al grupului ECR) a anunțat în weekend un „bogat pachet de beneficii”, care merge de la eliminarea impozitului pe venit pentru tinerii în vârstă de sub 26 de ani, la acordarea celei de-a 13-a pensii fiecărui pensionar. Costul total al măsurilor anunțate de conservatori se ridică la 9 miliarde de euro.

„Coaliția Europeană”: Liderii mai multor partide au semnat o declarație oficială privind constituirea Coaliției Europene, o alianță a partidelor cu orientare pro-europeană, ce include Platforma Civică (PO/membră a grupului PPE) partidul liberal Modern, Partidul Popular (PSL), social-democrații (SLD) și Verzii. (Karolina Zbytniewska, EURACTIV.pl)

PRAGA

Dispute pentru carnea de vită: Cehia poate să gestioneze o situație legată de importurile de produse alimentare care prezintă riscuri, dar măsurile nu trebuie să fie exagerate, susține Comisia Europeană. Ministerul Agriculturii din Cehia a impus măsuri sanitar-veterinare extraordinare la importurile de carne de vită din Polonia, după identificarea salmonela în unele probe analizate.

Lider în e-commerce: Cifra de afaceri a magazinelor online din Cehia crește cu 25% anual, cea mai mare rată din Europa Centrală, în timp ce procentul vânzărilor online în totalul cifrei de afaceri realizate în comerț este cel mai ridicat în Cehia și Polonia. (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

VIENA

Azilanți periculoși: După uciderea unui reprezentant al agenției de prestații sociale de către un solicitant de azi care a fost refuzat, ministrul de interne Herbert Kickl (FPÖ) a propus o legislație mai strictă privind solicitanții de azil periculoși. Dar guvernul are nevoie de voturile unuia dintre partidele de opoziție pentru a putea trece proiectul. (Herbert Vytiska, EURACTIV.de)

BRATISLAVA

Răzbunare? După patru ani de investigații, directorul unei firme în care președintele Andrej Kiska este co-proprietar a fost acuzat de fraude fiscale. Președintele susține că fostul premier Robert Fico l-a șantajat cu acest scenariu dacă Fiska nu îl va nominaliza pentru președinția Curții Supreme. Dar președintele a spus încă de când Fico și-a anunțat candidatura că nu va face această numire, iar fostul premier, care a negat acuzațiile lui Fiska, și-a retras candidatura la Curtea Constituțională. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

BUCUREȘTI

Promisiunea socialiștilor: Prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans a discutat cu liderul PSD Liviu Dragnea la Congresul PES de la Madrid. „I-am spus: Liviu, dacă vreți să faceți parte din această familie, trebuie să respectați valorile noastre fundamentale. Iar Liviu a spus că vor face asta”. Timmermans a mai spus că PES este partidul care îi critică pe alții când încalcă statul de drept și ar trebui să discute deschis când astfel de probleme apar și în interiorul familiei europene a socialiștilor. (Bogdan Neagu, EURACTIV.ro)

ZAGREB

Comunitatea locală se opune construcției unui terminal GNL: Ministrul mediului Tomislav Ćorić a încercat să îi convingă pe reprezentanții comunității din Omišalj că deschiderea unui terminal plutitor de gaz natural lichefiat (GNL), parțial finanțat de UE, este în interesul țării.

Coaliția Amsterdam: Anka Mrak Taritaš, liderul GLAS (membru al ALDE), spune că o coaliție formată din GLAS și alte șase partide, cunoscută drept coaliția Amsterdam, nu va permite diverșilor „Orbani” sau altor dictatori cu mănuși de mătase să răpească libertățile oamenilor cu un comportament arogant și despotic. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

BELGRAD

Media inactivă: În Serbia sunt înregistrate 2.500 de entități media, dar 30% dintre acestea sunt inactive, potrivit unui sondaj al Sindicatului Jurnaliștilor. Potrivit acestuia, unele canale media digitale nu fac raportări, iar salariile mici, lipsa asigurărilor și inexistența unui contract colectiv de muncă sunt regula, nu exceppția, în media digitală din Serbia. (Julija Simić, Beta-EURACTIV.rs)