Donald Tusk a convocat o reuniune de urgență a Consiliului European pentru 10 aprilie, după ce Parlamentul britanic a respins vineri, pentru a treia oară, acordul de retragere din UE.

Camera Comunelor a respins acordul de retragere negociat de guvernul condus de Theresa May cu Uniunea Europeană, chiar în ziua în care era programat Brexit.

Diferența a fost ceva mai mică decât la precedentele două voturi asupra acordului - în favoare s-au pronunțat 286 de deputați, iar împotriva documentului 344 de deputați.

După anunțarea rezultatului votului, premierul britanic Theresa May și-a exprimat profundul regret că acordul convenit cu Bruxelles-ul a eșuat, spunând că implicațiile respingerii acordului sunt extrem de serioase.

Guvernul britanic a cerut o amânare a datei Brexit pentru a putea convinge suficienți deputați să voteze în favoarea înțelegerii negociate cu UE. Dar nici măcar promisiunea Theresei May că își va da demisia după un vot favorabil nu a fost de ajuns.

May solicitase amânarea Brexit până pe 30 iunie, dar Consiliul European a oferit o amânare până pe 22 mai dacă Parlamentul votează acordul în această săptămână sau până pe 12 aprilie, dacă May nu obține acceptul Camerei Comunelor.

Donald Tusk, președintele Consiliului European, a anunțat imediat după votul din Londra că a convocat o reuniune de urgență a liderilor UE pentru 10 aprilie, cu două zile înainte de data probabilă a ieșirii Marii Britanii.

Theresa May a spus că se va lupta pentru un Brexit cu acord, dar liderul opoziției laburiste, Jeremy Corbyn, a spus că acordul trebuie schimbat, iar dacă May nu este dispusă să-l modifice, atunci să convoace alegeri generale.