Deputații britanici vor vota doar acordul de retragere, nu și declarația privind viitorul relațiilor dintre UE și Marea Britanie.

Președintele Camerei Comunelor, John Bercow, a anunțat joi că a acceptat propunerea guvernului britanic de a supune la vot vineri, din nou, acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, considerând că moțiunea este substanțial diferită.

Moțiunea va cuprinde doar acordul de retragere, nu și declarația cu privire la viitoarea relație dintre Londra și Bruxelles. îndeplinind astfel cerințele liderului Camerei Comunelor, care a spus săptămâna trecută că Guvernul nu va putea cere din nou votul asupra unui proiect ce a fost respins deja de deputați în cadrul aceleiași sesiuni parlamentare.

„Moțiunea este nouă, în mod substanțial diferită, și în conformitate cu cerințele deciziei mele”, a spus Bercow, potrivit Agerpres.

Săptămâna trecută, președintele Camerei Comunelor a hotărât că guvernul condus de Theresa May nu va putea reveni în parlament cu acordul de retragere în forma deja respinsă de două ori.

Consiliul European au oferit Marii Britanii o prelungire a datei Brexit care variază în funcție de adoptarea acordului de retragere.

Dacă deputații nu aprobă acordul, Marea Britanie ar urma să iasă din UE cel târziu la 12 aprilie: În schimb, dacă Parlamentul acceptă acordul, atunci Brexit poate fi amânat până pe 22 mai, ziua de dinaintea alegerilor europene.