Didier Reynders, persoana selectată de Ursula von der Leyen drept apărător al statului de drept în viitoarea Comisie Europeană, este suspectat de corupție și spălare de bani în Belgia, țară care l-a desemnat pentru a servi în Executivul UE.

Didier Reynders este în prezent ministru de externe în guvernul interimar al Belgiei și este anchetat de procurori pentru acuzații de corupție și spălare de bani, scrie presa belgiană, citată de EURACTIV.com

Publicațiile  L’Echo și De Tijd scriu că un fost agent secret a făcut dezvăluiri ce au dus la analizarea felului în care au fost acordate contracte de lucrări publice în mandatul lui Reynders, inclusiv construcția clădirii ambasadei din Kinshasa, capitala Republicii Democrate Congo.

Duminică, Reynders a spus că nu este la curent cu faptul că ar fi anchetat, dar reprezentanții săi vor face toate demersurile legale pentru a clarifica situația cât de curând posibil. Ancheta va decide dacă există suficiente informații pentru a-l acuza atât pe ministru, cât și alte părți implicate.

Săptămâna trecută, Ursula von der Leyen l-a anunțat pe candidatul belgian drept viitor comisar pentru justiție și stat de drept, funcție care ar fi revenit - în varianta inițială -candidatului din Cehia, Vera Jourova, care de altfel deține o poziție similară în Comisia Juncker.

Jourova va coordona activitatea lui Reynders, din poziția sa de vicepreședinte pentru valori și transparență, dar structura viitoarei Comisii nu este încă definitivă și depinde de votul în Parlamentul European, programat pentru octombrie.

Dar Reynders nu este nici pe departe singura durere de cap a Ursulei von der Leyen. Candidatului ungar László Trócsányi i-a fost alocat portofoliul extinderii UE, dar decizia a fost criticată pentru rolul pe care acesta l-ar fi jucat în deciziișe administrației de la Budapesta care au afectat statul de drept din Ungaria.

Candidatul propus de Polonia, Janusz Wojciechowski, este investigat de OLAF pentru deconturile de cheltuieli pe care le-a făcut în perioada în care a fost europarlamentar. Tot pentru cheltuielile făcute ca eurodeputat este investigată și Sylvie Goulard, candidata Franței, care ar urma să devină comisar pentru piața internă.

Nu în ultimul rând, Rovana Plumb, propunera României pentru viitoarea Comisie, a fost aspru criticată de opoziție pentru implicarea sa în cazuri de corupție și susținerea acordată fostului lider PSD, Liviu Dragnea, care acum servește o pedeapsă cu închisoarea, tot pentru fapte de corupție.

Delegația USR PLUS din Parlamentul European a spus că, din cauza declarațiilor împotriva valorilor Uniunii Europene și antijustiție și sprijinului pentru Liviu Dragnea, Rovana Plumb riscă să fie respinsă de legislativul UE. „Rovana Plumb a fost cercetată în dosarul prin care insula Belina și brațul Pavel au fost transferate de la Apele Române la Consiliul județean Teleorman, iar apoi concesionate către Tel Drum. Parlamentul s-a opus în toamna lui 2017, când ancheta era abia la început, ridicării imunității pentru începerea urmăririi penale a Rovanei Plumb, acuzată de săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, din poziția de ministru al Mediului”, a reamintit Delegația USR PLUS în PE.

Parlamentul European nu poate bloca un candidat al unei țări, dar poate respinge întreaga Comisie, astfel că pozițiile eurodeputaților sunt luate, în general, în considerare. Audierile candidaților desemnați ar urma să înceapă la sfârșitul acestei luni, iar votul final este programat pentru 23 octombrie, astfel încât viitoarea Comisie Europeană să-și poată prelua mandatul de la 1 noiembrie.