Partidul de extrema dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) îşi continuă ascensiunea, ultima performanţă fiind clasarea pe locul doi la alegerile regionale din două landuri est-germane, Brandenburg şi Saxonia.

De ani buni, guvernele din Saxonia şi Brandenburg tot au făcut planuri pentru creşterea investiţiilor regionale, dar acestea nu s-au concretizat, iar populaţia din cele două landuri din fosta Republică Democrată Germană (RDG) au resimţit eşecul acestor politici.

Potrivit Deutsche Welle, la graniţa cu Polonia sunt oraşe aproape goale, cu străzi murdare, fără magazine şi cu puţini copii. Nu întâmplător, AfD obţine scoruri bune în astfel de zone, unde oamenii se simt abandonaţi de Guvernul de la Berlin. Şansele lor la prosperitate sunt mici, pentru ei Reunificarea venind cu multe dezavantaje.

Când au început să sosească refugiaţi în Germania, mulţi cetăţeni din fosta RDG au înţeles cu greu modul în care autorităţile s-au mobilizat pentru a-i ajuta, considerând că de ei nu le-a păsat. Sentimentul acesta care a luat naştere în timpul crizei refugiaţilor din 2015-2016 nu a dispărut nici astăzi.

Mulţi lideri ai AfD s-au născut în Germania de Est, unde numeroase persoane se consideră cetăţeni de mâna a doua, din cauza salariilor şi a pensiilor mai mici decât în Vest. Cele mai puternice şi mai influente poziţii în politică şi în administraţia centrală sunt în continuare ocupate de vestici, astfel că, în timpul campaniei, Alternativa pentru Germania, în special în Brandenburg, a făcut din "Est" o temă centrală, ţintindu-I pe cei care se simt dezavantajaţi. Termenul de "cetăţeni de mâna a doua” a fost folosit cu ani în urmă de Partidul Stânga, dar AfD a ştiut cum să-l folosească în scopuri electorale.

Premierii din Saxonia şi din Brandenburg, conservatorul Michael Kretschmer, respectiv social-democratul Dietmar Woidke au declarat în seara alegerilor că e esenţial să discute cu alegătorii despre problemele lor.

Migraţia lupilor din Europa de Est către partea de est a Germaniei şi construirea unor turbine eoliene sunt două dintre problemele care i-au supărat pe votanţii din cele două landuri. Mulţi locuitorii s-au plâns de faptul că generatoarele eoliene sunt prea aproape de casele lor, în timp ce chestiunea lupilor a nemulţumit numeroşi crescători de animale. În unele localităţi au fost constituite gărzi pentru a păzi turmele.

Chiar înainte de campania electorală, spre deosebire de cei din CDU şi SPD, membrii AfD şi-au făcut timp pentru a-i asculta pe oameni şi pentru a le promite ajutor.

Infrastructura şi situaţia economică, ambele mai precare decât în alte landuri, sunt alţi doi factori decisivi care I-au determinat pe unii votanţi consevatori şi social-democraţi să meargă de data aceasta pe mâna AfD.

Problema criminalităţii de la graniţele cu Cehia şi Polonia a fost şi ea speculată cu succes de extrema dreaptă. "Nu este absolut necesar ca infracțiunile din regiunile respective să fie mai mari decât în marile orașe. Este vorba despre percepţia subiectivă a oamenilor privind securitatea”, a explicat pentru Spiegel Online politologul Hendrik Träger de la Universitatea din Leipzig.