Cehia a respins luni propunerea cancelarului Angela Merkel privind o abordare flexibilă a migrației și intervenția independentă a Frontex, afirmând că protejarea frontierelor trebuie să rămână la statele membre.

Reacția aparține premierului ceh, Andrej Babis, după ce Angela Merkel a făcut apel, într-un interviu acordat duminică publicației Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, la un "sistem flexibil" în politica privind migrația și pentru ca Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex) să acționeze în mod independent, relatează Reuters.

"Ideea că Frontex va putea păzi singură toate frontierele nu este realistă pe termen lung", a declarat luni șeful Guvernului de la Praga, adăugând că apărarea frontierelor trebuie să rămână în continuare la statele membre.

Subiectul migrației a divizat cele 28 de state membre încă din 2015, când peste un milion de migranți musulmani, în special din Orientul Mijlociu și Africa, au venit în UE.

Grupul de la Vișegrad (Cehia, Ungaria, Slovacia și Polonia) s-a opus cu fermitate sistemului de cote obligatorii stabilit de Comisia Europeană și votat de Consiliu.

Liderii europeni vor aborda din nou chestiunea migrației la Consiliul European de la sfârșitul acestei luni.

Merkel a declarat în interviul pentru FAS că UE are nevoie de o agenție pentru migrație și de un Plan Marshall pentru Africa. Ea a pledat pentru "un sistem flexibil” prin care statele care refuză să primească refugiați să compenseze prin contribuții în alte domenii.

Babis și-a exprimat scepticismul în legătură cu modul în care statele membre ar putea compensa refuzul de a primi migranți. El a mai spus că alegerile din acest weekend din Slovenia, câștigate de un partid anti-migrație, și formarea în Italia a primului guvern anti-establishment arată că poziția V4 privind migrația s-a răspândit în spațiul comunitar.

"Această opinie privind migrația va predomina în întreaga Europă și trebuie să oprim migrația în afara continentului european și să ajutăm oamenii din Africa și Siria", a susținut premierul ceh.