Înfrângerea lui Matteo Renzi la referendumul de duminică și anunțata sa demisie aduc în prim-planul politicii europene noi politicieni. Aceștia au în comun disprețul pentru establishment-ul politic.

Matteo Renzi a pierdut în fața celor care s-au opus reformei constituționale propusă de el. Mișcarea Cinque Stelle are motive de sărbătoare. În special, fondatorul ei, Beppe Grillo. Iar în spatele lui Grillo se află și alți tineri politicieni anti-europeni gata să atace establishment-ul politic. Aceștia ar putea ajunge în curând la cârma Italiei. Și ei nu reprezintă singura forță care are de câștigat după rezultatul referendumului de duminică, scrie Welt Online.

Beppe Grillo

Respingerea referendumului este, de departe, cel mai mare succes politic înregistrat de Beppe Grillo, fondatorul și simbolul Mișcării Cinque Stelle, pe care a creat-o în 2009. S-a lansat în politică cu un discurs împotriva politicienilor, pledând pentru eliminarea privilegiilor de care aceștia beneficiază. Cinque Stelle solicită o politică modernă privind energia, transportul și infrastructura, politici echitabile în domeniul educației și o politică economică care să ducă la întărirea structurilor regionale.

La nivel national, Cinque Stelle a candidat pentru prima dată la parlamentarele din 2013, obținând 25 la sută din voturi. De atunci, mișcarea s-a clasat în sondaje pe locul doi, după Partidul Democrat al lui Renzi.

Dar Beppe Grillo nu este politician, ci un comedian. Nefiind ales, dacă vrea să intre în Parlament, stă pe locurile rezervate vizitatorilor. Cu două zile înainte de referendum, el a mulțumit echipei sale pentru eforturile depuse. Din această echipă formată din tineri politicieni aflați în Legislativul de la Roma ar putea proveni viitori miniștri, dacă Cinque Stelle va ajunge la guvernare.

Luigi Di Maio

Cinque Stelle are două staruri. Unul dintre ei, cu un rol important în victoria de duminică, este parlamentarul Luigi Di Maio (30 de ani). De trei ani vicepreședinte al Camerei Deputaților, el a acumulat experiență politică, anul acesta detronându-l pe Renzi în clasamentul celor mai populari politicieni ai Italiei.

Luigi Di Maio încearcă să nu fie prea populist, fiind conștient că trebuie să evite atitudinea zgomotoasă a lui Beppe Grillo, dacă vrea să ajungă sus. Di Maio susține că mișcarea din care face parte reprezintă valorile europene. În același timp, pledează pentru un referendum cu privire la moneda euro.

Totodată, cere o mai mare solidaritate a țărilor membre în privința datoriilor și a politicii privind refugiații, apreciind că Italia a fost lăsată să se descurce singură cu refugiații ajunși pe teritoriul său. Ca și Grillo, se pronunță pentru o reformă a clasei politice europene.

Cincque Stelle are reprezentanți și în Parlamentul European, aceștia fiind în grupul Europa Libertății și Democrației Directe, alături de Nigel Farage și colegii săi din UKIP.

Alessandro Di Battista

Celălalt star al mișcării este scriitorul Alessandro Di Battista. Deși este plasat în sondaje după Luigi Di Maio, Alessandro Di Battista (38 de ani), poreclit "Dibba" este,în realitate, fața carismatică a Cinque Stelle. În revistele mondene este adesea numit "cel mai sexi politician” al Italiei.

Nu ratează niciun prilej de a se afla printre oameni. În vară a făcut un tur cu motocicleta prin cele mai populare stațiuni de vacanță și a fost primit ca un star pop. În campania pentru referendum, a călătorit cu trenul pentru a-I îndemna pe italieni să respingă reforma constituțională propusă de Renzi.

Ca și colegul Di Maio, Di Battista respinge acuzațiile de populism, susținând că mișcarea vrea doar "să salveze democrația în Italia". Cinque Stelle este singura formațiune care reprezintă cetățenii în Parlament și în consiliile locale. Referitor la sloganurile populiste ale fondatorului mișcării, Di Battista nu vede nicio problemă: "E doar un actor de comedie".

Alături de acest trio, Cinque Stelle are și două femei care au reușit să câștige alegerile pentru primărie în două orașe importante: Chiara Appendino la Torino și Virginia Raggi la Roma. Avocata Virginia Raggi este de câteva luni primar al capitalei italiene, rămânând fidelă principiilor mișcării, prin respingerea candidaturii Romei pentru organizarea Jocurilor Olimpice din 2024. Ea a susținut că organizarea Olimpiadei ar fi ruinat orașul din punct de vedere economic și nu ar fi adus beneficii locuitorilor, ci doar unor grupări corupte.

Matteo Salvini

Cinque Stelle nu este singura câștigătoare a referendumului. Matteo Salvini (43 de ani), șeful Ligii Nordului, formațiune naționalistă de dreapta și xenofobă, a dus o luptă acerbă împotriva revizuirii Constituției. Salvini se visează un fel de Trump al Italiei. Eurosceptic convins, apropiat ca viziune politică de Marine Le Pen, Matteo Salvini speră că zona euro va dispărea într-o bună zi. 

Giorgia Meloni

Jurnalista în vârstă de 39 de ani este cofondatoare a partidului Fratelli d’Italia. Cu un trecut neofascist, Meloni a fost ministru al Tineretului în timpul lui Berlusconi. Membră a Camerei Deputaților, Giorgia Meloni este apropiată de formațiunile de extremă dreapta Liga Nordului și Forza Italia.