Proiectul european e "în pericol de moarte" din cauza oponenților săi din exterior, dar și din interior, a declarat marți, comisarul european pentru Buget, Günther Oettinger, potrivit Politico.eu.

"După părerea mea, proiectul (european) e în pericol de moarte", a declarat comisarul german la un eveniment organizat marți seara, la Bruxelles, de către Asociația federală a serviciilor de asistență non-statutară din Germania.

"Unii din interiorul Europei doresc să-l slăbească sau chiar să-l distrugă - Polonia, Ungaria, România și Guvernul Italiei", a spus el. 

Oettinger a mai adăugat că UE e în pericol și din cauza unor autocrați care apelează la războaie comerciale și agresiuni, menționându-i pe președintele rus, Vladimir Putin, pe cel turc, Recep Tayyip Erdoğan și pe "chinezii deștepți”.

Oettinger a susținut că nici Guvernul german nu arată prea mult entuziasm față de UE, mai ales când vine vorba de buget.

Membru al CDU, partidul cancelarului Angela Merkel, comisarul a explicat că primul capitol din acordul de guvernare al coaliției guvernamentale din Germania se numește "un nou început pentru Europa".

"Nu văd nimic din asta în actualele dezbateri de la Berlin. Absolut nimic”, a spus el

El a sugerat că rămâne o întrebare deschisă dacă Berlinul dorește să se alăture unui grup de state membre care pledează pentru un buget european mai mic.

Weber: Oettinger - un obișnuit al declarațiilor controversate

Eurodeputata ALDE Renate Weber a scris miercuri, pe Facebook, că, dacă ar fi fost în public, l-ar fi întrebat pe "controversatul comisar" cum anume slăbește România proiectul european și i-ar fi cerut exemple.

"Sunt sigură că dl. comisar nu ar fi avut niciun răspuns concret, pentru că dl. Oetinger este un obișnuit al declarațiilor controversate, alarmiste și fără niciun fundament. De exemplu, în timpul dezastrului nuclear de la Fukushima, din 2011, Oettinger, pe atunci comisar pe Energie, vorbea de apocalipsă și de faptul că japonezii nu mai dețin control pe nimic. În 2014, referindu-se la guvernul francez care nu respecta regulile bugetare ale UE, îl compara cu un infractor criminal, pe activiștii pentru neutralitatea internetului îi cataloga drept talibani, dar absurdul a atins cele mai înalte culmi într-o declarație publică, în calitate de politician german, când a spus că muncitorii de 60 de ani trebuie plătiți mai prost decât cei de 30 de ani, pentru că sunt mai puțin productivi și mai puțn inventivi", a scris Weber.

Meleșcanu - România a fost și rămâne unul dintre cele mai pro-europene state din UE

O reacție a venit și din partea șefului diplomației române.

”România a fost și rămâne unul dintre cele mai pro-europene state din Uniunea Europeană, integrarea europeană și euro-atlantică fiind un proiect de țară sprijinit de toate forțele politice și de întreaga societate românească. În cei mai bine de 10 ani care au trecut de la aderarea la Uniunea Europeană, România a dovedit entuziasm și un sprijin continuu și neechivoc pentru o Uniune puternică, stabilă și prosperă. Asigurăm partenerii noștri europeni că această poziție a României nu s-a schimbat și că suntem pregătiți pentru a prelua Președinția Consiliului Uniunii Europene ferm conștienți de responsabilitatea pe care o avem și dornici să demonstrăm că Europa poate fi și mai puternică decât este astăzi”, a scris miercuri seara, pe Facebook, Teodor Meleșcanu.

Ministrul de Externe și-a exprimat regretul că un membru al Executivului european cu atâta experiență face declarații ”fără o acoperire bazată pe realitate”:

”Îi reamintim domnului Oettinger că nu este normal ca un comisar european să acuze state membre ale UE fără o documentare prealabilă serioasă. Afirmațiile publice făcute de domnul comisar Oettinger promovează linii de discurs care contravin atitudinii constructive și echilibrate pe care ar trebui să o aibă un comisar european în raport cu un stat membru cu drepturi depline. Dincolo de opiniile lipsite de o perspectivă de ansamblu, istorică, ale unui funcționar european, România rămâne atașată valorilor și dezvoltării organizației în care este membru cu drepturi depline și egale”.