Partidul Conservator grec Noua Democraţie (ND), condus de Kyriakos Mitsotakis, a câştigat alegerile legislative anticipate desfăşurate duminică în Grecia.

Conform sondajului publicat după închiderea urnelor, Noua Democraţie a obţinut în jur de 40% din voturi, iar Syriza, formațiunea premierului AlexisTsipras - 28,5%. Pe locul trei se clasează formaţiunea de centru-stânga Mişcarea Schimbării (KINAL), cu 6-8%, urmată de comuniştii din  KKE, cu 5-7%. Formaţiunea de extremă-dreapta Zorii Aurii se află sub pragul necesa intrării în Parlamentul grec.

Dacă aceste rezultate se vor confirma după numărarea voturilor, partidul lui Kyriakos Mitsotakis (fiul fostului premier Konstantinos Mitsotakis) ar putea forma singur o majoritate în legislativ, ceea ce i-ar permite alcătuirea unui guvern de dreapta care nu ar avea nevoie de alianţe cu alte formaţiuni, notează France Presse, preluată de Agerpres.

Rezultatul slab obținut de partidul lui Tsipras nu e o surpriză, premierul fiind acuzat că şi-a ''trădat'' electoratul prin acceptarea măsurilor de austeritate impuse de instituţiile europene şi de creditorii internaţionali. Când a preluat puterea în 2015, el a promis că va pune capăt austerităţii. Tsipras a convocat atunci şi un referendum, la care electoratul a respins la îndemnurile sale condiţiile impuse de creditorii internaţionali pentru salvarea economiei Greciei, condiţii pe care însă după referendum el le-a aplicat în mare parte.