Partidul Conservator grec Noua Democrație (ND), condus de Kyriakos Mitsotakis, a câștigat alegerile legislative anticipate desfășurate duminică în Grecia.

Conform sondajului publicat după închiderea urnelor, Noua Democrație a obținut în jur de 40% din voturi, iar Syriza, formațiunea premierului AlexisTsipras - 28,5%. Pe locul trei se clasează formațiunea de centru-stânga Mișcarea Schimbării (KINAL), cu 6-8%, urmată de comuniștii din  KKE, cu 5-7%. Formațiunea de extremă-dreapta Zorii Aurii se află sub pragul necesa intrării în Parlamentul grec.

Dacă aceste rezultate se vor confirma după numărarea voturilor, partidul lui Kyriakos Mitsotakis (fiul fostului premier Konstantinos Mitsotakis) ar putea forma singur o majoritate în legislativ, ceea ce i-ar permite alcătuirea unui guvern de dreapta care nu ar avea nevoie de alianțe cu alte formațiuni, notează France Presse, preluată de Agerpres.

Rezultatul slab obținut de partidul lui Tsipras nu e o surpriză, premierul fiind acuzat că și-a ''trădat'' electoratul prin acceptarea măsurilor de austeritate impuse de instituțiile europene și de creditorii internaționali. Când a preluat puterea în 2015, el a promis că va pune capăt austerității. Tsipras a convocat atunci și un referendum, la care electoratul a respins la îndemnurile sale condițiile impuse de creditorii internaționali pentru salvarea economiei Greciei, condiții pe care însă după referendum el le-a aplicat în mare parte.