Boris Johnson, fost primar al Londrie și fost ministru de externe, o va înlocui pe Theresa May la șefia guvernului britanic.

Premierul în exercițiu Theresa May și-a anunțat în 24 mai demisia din funcția de șef al partidului Conservator și, implicit, din poziția de prim-ministru al Marii Britanii, anunțând debutul unei curse pentru succesiune.

Boris Johnson a câștigat cursa internă din cadrul Partidului Conservator în fața principalului său contracandidat, actualul ministru de externe, Jeremy Hunt.

Fostul primar al Londrei a obținut 92.153 de voturi comparativ cu 46.656 de voturi pentru Hunt, acordate de cei aproape 160.000 de membri ai partidului care au fost chemați să îi departajeze.

Regina Elisabeta ar urma să-l numească miercuri prim-ministru pe noul lider al conservatorilor.

Johnson a promis în campania pentru alegerea noului lider al partidului că Marea Britanie va ieși din UE la 31 octombrie și că va obține un acord mai bun cu Europa până atunci.

Dar tranferul de putere în cadrul Partidului Conservator nu va fi ușor, mai mulți miniștri anunțând că vor demisiona dacă Johnson devine prim-ministru. În plus, campania electorală din interiorul partidului a fost presărată cu mai multe controverse, de la intervenția poliției la pentru o dispută conjugală la adresa pe care Boris Johnson o împarte cu partenera sa, Carrie Symonds, până la demisia ambasadorului britanic la Washington după publicarea unor mesaje diplomatice secrete în care acesta vorbea depreciativ despre Donald Trump.

Trump a fost, de altfel, unul dintre primii care l-au felicitat pe Boris Johnson, printr-un mesaj postat pe Twitter: „(Johnson) va fi extraordinar!”