Miniștrii afacerilor europene din statele membre UE, reuniți la Bruxelles, și-au exprimat luni sprijinul pentru acordul care stabilește termenii retragerii Marii Britanii din Uniune, în martie 2019, care va fi discutat de șefii de stat duminică.

Mai mulți miniștri au subliniat în intervențiile lor că acordul, care are 585 de pagini, nu poate face obiectul renegocierii, deși documentul este atacat virulent în Marea Britanie.

„Sunt mulțumit că astăzi miniștrii au sprijinit pachetul global; în particular, statele membre susțin proiectul de acord privind retragerea”, a declarat negociatorul-șef pentru Brexit al UE, Michel Barnier, după reuniunea miniștrilor afacerilor europene din cele 27 de state ce rămân în UE după Brexit.

Reuniunea de luni a deschis calea pentru un summit special care va avea loc la Bruxelles duminică, când liderii celor 27 de state rămase în UE vor parafa acordul de retragere a Regatului Unit din blocul comunitar, precum și o declarație politică comună privitoare la viitoarea relație dintre Londra și UE.

Potrivit lui Barnier, în prezent încă se lucrează la finalizarea acestei declarații politice, care va constitui baza pentru negocierile comerciale prevăzute să înceapă după retragerea britanicilor din Uniunea Europeană.

Negociatorii britanici și europeni au încheiat săptămâna trecută acordul care stabilește termenii retragerii Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din blocul comunitar la 29 martie 2019. Acordul mai trebuie însă ratificat de ambele părți.