Consiliul UE și-a dat luni acordul pentru numirea Laurei Codruța Kövesi în funcția de procuror-șef european. Numirea trebuie să fie confirmată în mod oficial și de către Parlamentul European.

După votul din Consiliul Uniunii Europene, numirea trebuie confirmată în mod oficial și de către Parlamentul European.

Luna trecută, Laura Codruța Kovesi a fost votată pentru funcția de procuror-șef european cu o majoritate covârșitoare în COREPER (17 voturi din 22). Votul indicativ din COREPER a fost transmis de către echipa de negociatori a Consiliului, formată din ambasadorii Finlandei, Portugaliei și Croației, negociatorilor Parlamentului European.

Pe 24 septembrie, echipele de negociere ale Parlamentului și Consiliului au ajuns la un acord în privința numirii Laurei Codruța Kövesi în fruntea noului Parchet European. 

Primul vot indicativ a avut loc pe perioada Președinției române a Consiliului UE, când ambasadorii statelor membre din COREPER l-au preferat pe candidatul francez, în timp ce Parlamentul European a mers de la început pe mâna Laurei Codruța Kovesi.

Cum PE și Consiliul nu au ajuns la o înțelegere - asta și pe fondul lipsei de susținere din partea României pentru Kovesi - procedura a fost înghețată și reluată după instalarea noului Legislativ și după ce Finlanda a preluat de la România Președinția rotativă a Consiliului.