Presa străină relatează pe larg despre derajele coaliției de guvernare de la București, în contextul Rezoluției din PE și a raportului MCV. Există temeri tot mai mari că România o ia pe drumul iliberalismului, după exemplul Ungariei și Poloniei.

Uniunea Europeană se uită cu îngrijorare la statul de drept în România, țară unde ”o elită politică profund coruptă se îmbogățește peste măsură, schimbă legi și subordonează sistemul judiciar pentru a se proteja de urmărirea penală”, scrie site-ul elvețian gmx.ch, într-un articol intitulat ”Cum a desființat partidul corupt al lui Liviu Dragnea statul de drept”. Publicația trece în revistă problemele penale ale liderului PSD, care și-a pus o marionetă în fruntea Guvernului.

Faptul că un cleptocrat conduce țara nu este ceva nou, danr situația din România s-a înrăutățit în ultima perioadă. "PSD încearcă în mod deschis să anuleze succesele obținute începând din 2005 în lupta împotriva corupției și a modernizării sistemului judiciar și să deschidă din nou calea corupției politice", spune Michael Hein, expert pe spațiul românesc la Universitatea din Göttingen, Germania.

Spre deosebire de Fidesz și liderul său, Victor Orban, Hein consideră că Liviu Dragnea și oamenii săi nu au nici o agendă ideologică. Social-democrația e pentru PSD mai degrabă o etichetă, decât un set de valori. "Nu este vorba despre nicio agendă, ci despre interesele proprii ale unei elite politice. Ce avem în România este o criză instituțională permanentă între guvern și majoritatea parlamentară, pe de o parte, și sistemul judiciar și președinte, de cealaltă parte", consideră expertul. Mai simplu: între cei care vor să se îmbogățească și cei care încearcă să-I împiedice.

Michael Hein e de părere că PSD, spre deosebire de Fidesz, nu are capacitatea de a transforma România într-o autocrație. 

Süddeutsche Zeitung consideră că UE trebuie să intervină pentru remedierea situației dintr-o țară cu o clasă politică coruptă și un guvern care încearcă să preia controlul asupra sistemului de justiție.

Ceea ce pare a fi portretul unei cleptocrații de pe continente îndepărtate se întâmplă în mijlocul Europei, după ce ani de zile România s-a străduit să aducă justiția și combaterea criminalității la nivel european. ”Aceste eforturi au luat sfârșit în 2016, când a fost aleasă coaliția PSD-ALDE. În loc să reducă în continuare diferența (față de alte state), acest guvern face tot posibilul pentru a slăbi sistemul judiciar, pentru a-i elimina independența și pe anchetatorii deciși să combată corupția”, comentează cotidianul german. 

”Inițierea unui proces pentru apărarea statului de drept, precum cel început împotriva Poloniei, nu este pe ordinea de zi, spune prim-vicepreședintele Comisiei, Timmermans. De ce, în condițiile în care situația seamănă în mod frapant cu cea din Polonia și Ungaria?”, se întreabă Süddeutsche Zeitung.

Inspirată de genul obscen al deputatului PSD Florin Iordache, publicația Bloomberg a titrat: Raportul UE privind corupția primește degetul mijlociu în România.

Un apropiat al lui Dragnea, Florin Iordache a avut ”cel mai sfidător”discurs la adresa UE, notează Bloomberg.

Austriecii de la Orf.at remarcă rolul de victimă jucat de premierul Viorica Dăncilă, care a acuzat tratamentul incorect aplicat României și și-a exprimat dezamăgirea profundă față de Comisia Europeană, care, în raportul MCV "nici măcar nu a luat în considerare poziția autorităților române".

Publicația amintește și de intenția autorităților de a contesta la CJUE raportul MCV și de subiectul referitor la capacitatea României de a asigura Președinția Consiliului UE.

Și Tagesschau.de scrie despre bătaia de cap provocată de României Uniunii Europene, după Polonia și Ungaria, în timp ce Diepresse.com evocă o posibilă criză în România, la circa șase săptămâni înainte de preluarea Președinției, susținând că Bucureștiul este amenințat de o procedură precum cea inițiată împotriva Ungariei.