Știri din capitalele Europei, adunate de redacțiile regionale EURACTIV.

În februarie, Parlamentul European și Consiliul au ajuns la o înțelegere vizând constituirea unei noi agenții, Autoritatea Europeană a Muncii (ELA), care să protejeze drepturile angajaților și care să poată derula investigații transfrontaliere în caz de abuzuri.

Din cele 13 țări care au aderat la UE în ultimii 20 de ani, cinci nu găzduiesc nicio agenție -  Bulgaria, Croația, Cipru, România și Slovacia – astfel că acestea ar trebui să fie principalele candidate. 

Ofertele pentru găzduirea noii autorități trebuie să ajungă la Consiliul UE până pe 6 mai și vor fi publicate pe site-ul Consiliului în data de 13 mai, potrivit unui purtător de cuvânt al instituției. Ulterior, Comisia va evalua aceste oferte, iar raportul de evaluare va fi transmis Consiliului nu mai târziu de 3 iunie. Votul va avea loc în cadrul reuniunii Consiliului Ocuparea Forței de Muncă, Politică Socială, Sănătate și Consumatori (EPSCO) din 13 iunie, în Luxemburg.

Până acum, Cipru, Slovacia și Letonia și-au anunțat public interesul de a găzdui ELA, iar surse din guvernul bulgar au declarat pentru EURACTIV că și Sofia analizează posibilitatea depunerii unei oferte. Croația și-a manifestat inițial interesul, dar și-a retras candidatura pentru a o susține pe cea a Slovaciei.

Surse diplomatice letone spun că Riga a decis să depună o ofertă, chiar dacă în Letonia se află și sediul BEREC - Organismul Autorităților Europene de Reglementare în Domeniul Comunicațiilor Electronice.

La Nicosia, ministrul de Externe, Nikos Christodoulidis, a prezentat recent oferta Ciprului ambasadorilor acreditați.

Și Slovacia a făcut pași în această direcție: premierul Peter Pellegrini a discutat cu Emmanuel Macron (în octombrie 2018) și cu Angela Merkel (în februarie 2019) despre ELA. Ambii au spus că „au înțeles” dorința Slovaciei, dar niciunul dintre cei doi lideri europeni nu au spus explicit că o vor susține. Ministrul Muncii, Jan Richter, a susținut deja poziția Slovaciei în 19 capitale europene. „Informal, avem 12 voturi pentru noi, iar alte 4 state consideră oferta noastră de o calitate ridicată”, a spus el recent.

Săptămâna trecută, eurodeputatul Siegfried Muresan (PPE) a solicitat Guvernului „să pregătească de urgență o candidatură serioasă” pentru găzduirea de către România a sediului Autorității Europene a Muncii, și să evite greșelile din cursa din 2017 pentru sediul Agenției Europene a Medicamentului.

„Țara noastră pornește cu cele mai mari șanse să găzduiască această nouă agenție fiind una dintre cele 5 state membre care nu găzduiesc nicio instituție a Uniunii Europene (...) Dintre toate aceste state, România are cea mai mare întindere și o populație mai mare decât toate celelalte 4 state la un loc”, a spus Mureșan.

(Sarantis Michalopoulos, Georgi Gotev/EURACTIV.com, Zuzana Gabrizova/EURACTIV.sk, Bogdan Neagu/EURACTIV.ro)

BRUXELLES

Poluarea aerului și taxele rutiere: Poluarea aerului a atins săptămâna aceasta un maxim al ultimilor patru ani în Belgia. Între timp, ministrul flamand al Mobilității, Ben Weyts (N-VA), vrea să elimine taxele rutiere, pe motiv că populația nu le susține. În schimb, el crede că doar prin investiții suplimentare în infrastructura rutieră pot fi rezolvate blocajele din trafic. Această mișcare este văzută ca o tentativă de a se distinge de partidul de extremă-dreapta Vlaams Belang, care a încercat să facă din taxe un subiect de campanie pentru viitoarele alegeri. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com)

LONDRA

Marea Britanie va deveni un cal troian: Parlamentarul britanic pro-Brexit Mark Francois a declarat că Marea Britanie ar putea deveni "un cal troian” în interiorul Uniunii Europene, în cazul în care nu va reuși să iasă din blocul comunitar. "Dacă încercați să ne țineți în Uniunea Europeană împotriva voinței exprimate în mod democratic de către poporul britanic, atunci vom deveni un cal troian în interiorul UE, care va sabota toate încercările voastre către un proiect mai federal" a declarat marți Francois. Luni, el a cerut un nou vot de neîncredere împotriva Theresei May. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

MADRID

Socialiștii conduc în ultimul sondaj: Socialiștii din Spania sunt favoriți pentru câștigarea alegerilor generale din 28 aprilie, potrivit ultimului sondaj publicat de institutul CIS, relatează agenția EFE, partener al EURACTIV. Partidul Socialist (PSOE) ar obține între 123 și 138 din cele 350 de mandate în Parlament, urmat de Partidul Popular (conservator) - între 66 și 76, Ciudadanos (42-51), Podemos (33-41) și Vox, formațiune de extremă-dreapta (29-37), potrivit sondajului. (EuroEFE.EA.es)

ROMA

Revizuire în jos: Guvernul italian a redus prognoza de creștere economică la 0,2% de la 1%, cât estimase în decembrie anul trecut. Potrivit unui document-cadru pentru bugetul pe 2020, vor fi menținute toate măsurile principale ale guvernului, inclusiv controversatul venit de bază și reforma sistemului de pensii. De asemenea, documentul menționează introducerea unei cote unice pe două niveluri de 15%, respectiv, 20%. Taxa e susținută puternic de Liga lui Matteo Salvini, în timp ce Mișcarea Cinci Stele – aflată și ea în coaliția de guvernare - se opune introducerii ei.

Uși închise: "Nu folosiți numele PPE pentru a vă îmbunătăți imaginea", i-a spus secretarul general al PPE, Antonio López-Istúriz White Mișcării Cinci Stele. Anterior, cotidianul italian La Stampa a evocat zvonuri despre o posibilă apropiere între partidul populist și formațiunea de centru-dreapta. "Mișcarea Cinci Stele în PPE? Să fim serioși", a afirmat președintele Parlamentului European, Antonio Tajani. Potrivit La Stampa, Juncker i-a cerut premierului italian, Giuseppe Conte, să convingă partidul anti-sistem să se alăture frontului proeuropean. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

ATENA

Plata anticipată către FMI: Ministrul de finanțe al Greciei, Euclid Tsakalotos, a declarat că țara sa intenționează să plătească mai devreme ratele la împrumutul de la Fondul Monetar Internațional (FMI), deoarece acestea sunt "prea scumpe". El a spus că dobânda la datoria de patru miliarde de euro către FMI este de 5%, într-un moment în care Grecia poate să împrumute la dobânzi mult mai mici. Economiile care vor fi făcute vor fi folosite pentru a reduce impozitele și pentru a pune în aplicare politici sociale, a spus ministrul. (Athens-Macedonian News Agency, partener EURACTIV).

VARȘOVIA

Sfârșitul Uber?: În timp ce protestele taximetriștilor continuă, guvernul și agențiile de reglementare intenționează "să interzică temporar aplicații precum Uber, până când statutul lor va fi reglementat printr-un proiect de lege”. Prin această inițiativă, autoritățile speră să domolească furia șoferilor de taxi din Varșovia și alte orașe mari, unde Uber devine tot mai popular. (EURACTIV.pl)

PRAGA

Încălcarea drepturilor unui hacker: Curtea Constituțională din Cehia a decis că fostul ministru al justiției Robert Pelikán a încălcat drepturile unui presupus hacker rus Evgheni Nikulin atunci când a decis să-l extrădeze în Statele Unite. Nikulin a fost arestat la Praga în 2016 de către poliția cehă în colaborare cu FBI. El a fost acuzat că a spart site-urile LinkedIn, Dropbox și ale altor companii. În prezent, el se află în SUA și așteaptă rezultatele unei evaluări psihiatrice. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

SOFIA

Banii emigranților: Anul trecut, bulgarii care trăiesc și lucrează în străinătate au trimis în țară aproape 2,13 miliarde de euro, reprezentând 3,8% din PIB-ul Bulgariei, potrivit Băncii Mondiale. (Dnevnik.bg, partener EURACTIV)

LJUBLJANA

Situație de criză: Premierul sloven, Marjan Šarec, a convocat marți o reuniune de urgență a Consiliului Național de Securitate (SNAV) în urma unei presupuse operațiuni în Slovenia a Serviciului de Informații al Croației (SOA). Informația a fost publicată de un post sloven de televiziune. SNAV a anunțat că Zagreb ar trebui să se abțină de la astfel de acțiuni, care contravin valorilor UE, statului de drept și protecției drepturilor omului și libertăților fundamentale. Prim-ministrul croat, Andrej Plenkovic, a declarat că Guvernul său nu influențează știrile publicate de media din Slovenia. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

ZAGREB

Milioane de euro de la UE: "Cu ajutorul fondurilor europene, Croația a obținut rezultate bune în ceea ce privește ocuparea forței de muncă: 680 de milioane de euro au fost investiți în primii doi ani din mandatul acestui guvern și am creat 100.000 de locuri de muncă", a declarat ministrul Muncii și Pensiilor, Marko Pavić. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

BELGRAD

Condiții favorabile pentru investitorii germani: Șeful diplomației sârbe, Ivica Dačić, a declarat la Berlin că Serbia e gata să ofere condiții favorabile investitorilor germani. El a precizat că țara sa pune accentul pe infrastructură, cooperare consolidată în domeniul auto și în cel energetic, precum și în sectorul agro-alimentar, în IT și turism. Totodată, Dačić a reiterat faptul că aderarea la UE reprezintă prioritatea numărului 1 a politicii externe a Serbiei. (Beta-EURACTIV.rs)

SARAJEVO

4G: Trei operatori de telecomunicații din Bosnia-Herțegovina, câte unu pentru fiecare etnie constituentă, au lansat rețeaua mobilă 4G. "În următorul an, peste 60% din teritorul Bosniei-Herțegovina va fi acoperit de rețeaua 4G și peste 90% în cinci ani”, a declarat premierul Denis Zvizdić. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)