Theresa May și-a anunțat demisia de la șefia conservatorilor și a guvernului britanic, declanșând un proces de succesiune ce ar putea dura până la sfârșitul lunii iulie.

Luni are loc prima etapă oficială a cursei pentru înlocuirea Theresei May. Parlamentarii conservatori care își doresc poziția de șef al partidului și, implicit, de prim-ministru al Marii Britanii, își depun candidaturile între orele 09:00 și 16:00 GMT.

Încă de săptămâna trecută, 11 candidați și-au anunțat intenția de a participa în cursă. Aceștia sunt fostul ministru de externe și fostul primar al Londrei Boris Johnson, ministrul mediului Michael Gove, fostul ministru pentru Brexit Dominic Raab, fostul ministru pentru relația cu parlamentul Andrea Leadsom, actualul ministru de externe Jeremy Hunt, ministrul pentru relații internaționale Rory Stewart, ministrul de interne Sajid Javid, actualul ministru pentru Brexit James Cleverly, ministrul sănătății Matt Hancock, ministrul muncii Esther McVey și ministrul locuințelor Kit Malthouse.

Fiecare candidat trebuie să fie deputat conservator și are nevoie de sprijinul a cel puțin opt deputați conservatori. Comitetul 1922, grupul parlamentar conservator care va superviza procesul de alegere a viitorului șef al partidului, a decis să mărească acest număr de susțineri față de cel din procesele anterioare de alegere pentru a elimina din start candidații slabi și cu șanse foarte mici. 

Boris Johnson rămâne favoritul în cursă, princiaplii contracandidați ai fostului primar al Londrei fiind considerați doi actuali miniștri - Michael Gove și Jeremy Hunt.

Încă dinainte de debutul oficial al procesului ce va duce la alegerea viitorului premier britanic, discuțiile au fost aproape monopolizate de Brexit, iar dezbaterile vor fi dominate de aceast subiect. 

Boris Johnson a spus că este pregătit de ieșirea Marii Britanii din UE fără un acord, spunând că nu va plăti „factura divorțului” estimată la circa 50 de miliarde de euro, dacă Regatul Unit nu obține condiții mai favorabile. În schimb, alți candidați și-au manifestat deja preferința pentru o „ieșire ordonată” din Uniunea Europeană la 31 octombrie.

Acordul de retragere, negociat de Theresa May și UE, a fost respins deja de trei ori de Camera Comunelor (camera inferioară a legislativului britanic), ceea ce a forțat în cele din urmă demisia actualului premier.

Dar Theresa May a spus că va rmâne la șefia guvernului până îi va fi ales „urmașul”.