Tratamentul cancerului poate fi dificil și dureros, mai atunci când cancerul e rezistent și greu de îndepărtat.

Tratamentul cancerului poate fi dificil și dureros, mai atunci când cancerul e rezistent și greu de îndepărtat. Dar în astfel de cazuri abandonul tratamentului în mijlocul procedurii poate fi letal, întrucât e aproape sigur că acel cancer va reveni, comentează Hugh Hewitt în The Washington Post.

La fel stau lucrurile și cu lupta Israelului cu Hamas, un pericol canceros pentru locuitorii Fâșiei Gaza și pentru israelieni deopotrivă. Israelul nu-i poate permite organizației teroriste să supraviețuiască niciunde în Gaza, inclusiv în orașul sudic Rafah. A opri războiul în mijlocul operațiunii prin „armistițiul permanent” cerut de adversarii Israelului, lăsând deci Hamas neatinsă în Rafah, ar echivala cu o invitație adresată teroriștilor de a se regrupa, reînarma și a intra apoi în metastază, răspândindu-se iarăși în toată Fâșia Gaza.

Da, Rafah e și locul în care s-au refugiat peste 1 milion de palestinieni dislocați de război. Dar Israelul lucrează la un plan care să le permită civililor să evacueze zona înainte de ofensivă. Nu uitați însă: nimic din toate acestea nu ar fi necesar dacă Hamas pur și simplu ar capitula.

În schimb, teroriștii continuă să poarte război, ascunși printre civili.Israelul afirmă că Hamas și-a adăpostit cel puțin patru batalioane - câteva mii de combatanți - la Rafah. Dacă aceștia vor rămâne neînfrânți și înarmați, comandantul Hamasului Yehiya Sinwar ar proclama o victorie glorioasă, iar ceasul ar începe imediat să ticăie până la un nou masacru contra evreilor cum a fost cel din 7 octombrie.

Hamas a administrat Fâșia Gaza vreme de 17 ani, creând o fortăreață teroristă subterană - și nimic altceva. Israelul a încercat deja coexistența. Iar întreaga lume știe ce i-a adus coexistența Israelului pe 7 octombrie.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu le-a declarat duminică unor responsabili israelieni: „Să vorbim pe șleau. Dacă am opri războiul acum, când nu i-au fost atinse toate obiectivele, ar însemna că Israelul a pierdut războiul, iar așa ceva nu vom permite. Acesta e motivul pentru care nu trebuie să cedăm la aceste presiuni, și nu vom ceda la ele”.

Netanyahu i-a răspuns totodată ferm duminică la Fox News liderului majorității democrate din Senat, Charles E. Schumer, care, susținut ulterior și de președintele Biden, îndemnase săptămâna trecută Israelul să convoace alegeri anticipate. „E greșit să încerci să-i înlocuiești pe conducătorii aleși ai unei democrații surori, o aliată mereu loială Americii, indiferent de moment, dar mai cu seamă în vreme de război”, i-a replicat Netanyahu.

Exact. Israelul trebuie să rămână concentrat pe sarcina pe care o are acum: eliminarea Hamasului. Situația îmi amintește de o scrisoare trimisă de generalul Ulysses S. Grant în cursul unei campanii anevoioase și sângeroase a armatei unioniste din 1864 șefului de stat major al armatei terestre, generalul Henry Halleck: „Propun să luptăm până la capăt pe această linie, chiar dacă ne va lua toată vara”.Israelul nu are de ales în acestă privință; bine ar fi ca Biden, Schumer și alți presupuși aliați ai Israelului de la Washington să realizeze acest lucru.

De la alegerile prezidențiale din 2000 democrații au început să-și piardă încet-încet electoratul evreiesc, care votase în proporție de 79% cu Al Gore, dar în 2020 doar în proporție de 68% cu Biden. Și mulți alți susținători ai partidului, și totodată ai Israelului, i-ar putea părăsi. Ar fi păcat pentru Biden, a cărui vizită în Israel după masacrul din 7 octombrie și al cărui ajutor militar pentru Israel au mobilizat un val de sprijin pentru președinte din partea a milioane de americani - evrei ori nu - care susțin Israelul.

Însă sprijinul timpuriu și puternic al administrației Biden pentru Israel s-a erodat mereu între timp, din cauza temerii de amplificarea sentimentelor anti-israeliene printre democrații de stânga. Și totuși, atacarea lui Netanyahu, cum au procedat Biden și Schumer, ar putea să aibă și costuri politice interne, dat fiind că liderii democrați par să încerce să împace și capra și varza. Cel mai probabil e ca sprijinul democraților pentru Israel să slăbească și mai mult, întrucât aceștia intră în panică la gândul că vor pierde la alegerile din toamnă voturile stângii în general și pe ale americanilor arabi din statul decisiv Michigan în special.

Hamas trebuie să fie smulsă din fortificațiile ei de la Rafah. După ce va ocupa Rafah, Israelul va avea de purtat o îndelungată campanie anti-insurecție, întrucât îi vor mai rămâne de distrus cele vreo 480 de kilometri de tuneluri (mai mult decât metroul din Londra) pe care estimează că le-au construit teroriștii sub Fâșie.

Republicanii trebuie să rămână hotărâți în sprijinul lor pentru Israel, iar democrații trebuie să conștientizeze un lucru: nu pot opta decât fie pentru o victorie, fie pentru restaurarea unei versiuni a regimului de 17 ani al Hamas - adică o amenințare letală pentru israelieni și o nenorocire veșnică pentru palestinienii din Gaza.

Fostul secretar al apărării Robert Gates scria odată referitor la Biden: „Cred că s-a înșelat în privința a aproape oricărei chestiuni majore de politică externă și securitate națională din ultimele patru decenii”.

Acest citat e din 2014. Mai adăugați executarea dezastruoasă a retragerii americane din Afganistan în august 2022, incapacitatea administrației Biden de a descuraja invazia lui Vladimir Putin din Ucraina, iar acum incompetența în chestiunea Israelului, dat fiind că președintele și-a folosit ultimul discurs despre starea națiunii pentru a presa Israelul să-și modifice strategia militară.

Și astfel se ajunge la jumătate de veac de persistență în greșeală din partea lui Biden și a celor mai apropiați consilieri ai lui. Măcar o dată - o singură dată - ar trebui să-l vedem pe Biden ignorându-și instinctele negreșit eronate și ridicându-se alături de Israel, prin vorbă și prin faptă.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA