Odată ce o țară este admisă în UE, Radio Europa Liberă își încetează emisia în acel stat. Acum, postul de radio finanțat de SUA renunță la acest principiu, întorcându-se în Bulgaria și România.

Nenad Pejici, redactorul-șef al Radio Europa Liberă, explică decizia de revenire în cele două state membre UE prin faptul că democratizarea nu e un proces simplu: "Mulți au considerat că subiectul e încheiat, comunismul e mort, democrația e aici. Eu însumi sunt din Bosnia, și de aceea știu că nu se poate atât de repede…Ceea ce s-a întâmplat în regiune în ultimul deceniu nu aș spune neapărat că este un dezastru, dar este foarte, foarte rău", relatează Deutschlandfunk.de.

Mogulii controlează presa

În România și Bulgaria, libertarea presei e în pericol, de aceea a decis Radio Europa Liberă să revină, spune Nenad Pejici.

"Dacă te uiți la numărul de titluri, peisajul mass-media a fost diversificat. Dar un număr mare de ziare, dacă nu toate, au fost achiziționate de moguli.  Guvernele îi controlează pe moguli, mogulii controlează mass-media. Mogulii se luptă între ei prin intermediul mass-mediei. Ceea ce lipsește în jurnalism este calea de mijloc", explică redactorul-șef al Radio Europa Liberă.

Decizia Radio Europa Liberă este una politică. Până în urmă cu câțiva ani, postul era perceput ca unul care lupta împotriva comunismului: "Nu era treaba noastră, noi doar informam…Radio Europa Liberă ajută aceste țări să-și atingă obiectivele stabilite de ele însele prin aderarea la Uniunea Europeană”.

Radio Europa Liberă își va relua activitatea în cele două țări în decembrie.