Uniunea Europeană a anunțat deja că în perioada de tranziție post-Brexit, Marea Britanie va trebui să respecte regulile UE fără a putea însă să influențeze deciziile.

Peste 60 de deputați din Partidul Conservator, condus de premierul Theresa May,  au semnat o scrisoare în care îi cer să se asigure că Marea Britanie va beneficia de „autonomie deplină de reglementare” după ieșirea sa din Uniunea Europeană, prevăzută pentru martie 2019, transmite Agerpres.

Cei 62 de parlamentari care au semnat scrisoarea redactată de Grupul pentru cercetări europene - centru de studii al Partidului Conservator finanțat parțial din fonduri publice - îi recomandă șefei executivului ca în cadrul negocierilor cu UE privind Brexit să ia măsuri ca Marea Britanie să fie liberă să negocieze și să încheie acorduri comerciale cu alte țări imediat ce va părăsi blocul comunitar.

Scrisoarea consemnează „susținerea continuă și fermă” a semnatarilor pentru viziunea prezentată de Theresa May în discursul cu privire la Brexit rostit la 17 ianuarie 2017. Ea a menționat atunci, între altele, că Brexit-ul va semnifica ieșirea Marii Britanii de pe piața unică europeană, punând astfel capăt speculațiilor conform cărora Londra va încerca să obțină un așa-numit 'soft Brexit'.

Totuși, britanicii au cerut o perioadă de tranziție de circa doi ani, iar UE a acceptat ca Marea Britanie să rămână în piața comună până la finalul anului 2020. Chiar dacă datele ieșirii din UE și perioada de tranziție se negociază încă, oficialii europeni au afirmat cu fermitate că, pe perioada tranziției, Marea Britanie trebuie să joace după regulile UE, chiar dacă nu va mai participa la procesul de decizie.

Această tranziție le va oferi britanicilor timp pentru a negocia cu Bruxelles-ul asupra viitoarelor condiții comerciale și a adapta sistemele statului la noua realitate, dar Londra nu va putea intra în acorduri de liber schimb cu state terțe.

De aceea, mai multe voci din rândul conservatorilor - inclusiv ministrul de externe Boris Johnson - pledează pentru o despărțire cât mai rapidă de UE.

Dar May are doar opt luni pentru a încheia un acord cu UE și insistă că Regatul Unit va ieși din Uniune la termenul prevăzut inițial, 29 martie 2019, ora 23.00 GMT.

UE i-a cerut în repetate rânduri premierului britanic să-și clarifice viziunea asupra viitoarelor relații dintre țara sa și blocul comunitar după Brexit, dar, date fiind divizările din chiar rândul conservatorilor, May a evitat să ofere prea multe detalii în acest sens.