234 de sticle de șampanie, meniu de 400 de euro pentru o singură persoană, cadouri scumpe: astfel de cheltuieli ale populiștilor de dreapta din UE s-au ridicat la peste 427.000 de euro în 2016.

Populiștii de dreapta din Parlamentul European se plâng mereu de risipirea banilor europeni. Dar asta nu-i împiedică ”să prăduiască” banii contribuabililor europeni, notează Spiegel Online, precizând că în 2016 eurodeputații extremiști și eurosceptici din Grupul Europa Națiunilor și a Libertății (ENF) au cheltuit o sumă mare de bani pe șampanie, meniuri scumpe și cadouri de Crăciun pentru colaboratori, potrivit unei anchete a Comisiei pentru control bugetar a PE.

Peste 427.000 de euro au cheltuit membrii Grupului ENF în 2016, potrivit raportului Comisiei, consultat de AFP. Comisia pentru control bugetar a recomandat recuperarea acestei sume. Decizia va fi luată de președintele PE, Antonio Tajani, și de cei 14 vicepreședinți.

Potrivit unui purtătorul de cuvânt al Legislativului european, chestiunea va fi discutată luni în deschiderea sesiunii plenare de la Strasbourg. De obicei, Biroul Parlamentului European - organismul responsabil pentru toate aspectele legate de administrarea, personalul și organizarea PE - respectă recomandările Comisiei pentru control bugetar, a mai declarat un purtător de cuvânt.

Modul în care populiștii de dreapta cheltuie banii europeni a fost contestat și de auditorii externe, care fac evaluări anual privind cheltuielile tuturor celor opt grupuri politice din PE.

Din ENF fac parte eurodeputați ai Frontului Național francez, FPÖ – aflat în coaliția de guvernare din Austria, Partidul Libertății (PVV) al lui Geert Wilders și Marcus Pretzell, fost membru al AfD.

Raportul arată că cei 34 de membri ai ENF au cumpărat împreună 234 de sticle de șampanie în 2016, dintre care câteva au costat 81 de euro fiecare. În raport se mai arată că eurodeputații au cheltuit și câte 400 de euro la o masă și au oferit 110 cadouri de Crăciun asistenților, fiecare cadou costând 100 de euro. Toate aceste cheltuieli sunt "inacceptabile", spune președintele Comisiei pentru control bugetar, Ingeborg Grässle (CDU).

Nicolas Bay, copreședinte al Grupului ENF, respinge acuzațiile, susținând că problema constă în "interpretarea regulilor privind achizițiile publice".