O nouă rundă de știri din capitalele Europei, strânse de redacțiile EURACTIV.

BRATISLAVA

În ajunul celei de-a zecea aniversări a Parteneriatului Estic, reprezentanți din Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina s-au întâlnit cu oficiali ai statelor din grupul de la Visegrad (Polonia, Cehia, Slovacia și Ungaria) în Bratislava pentru discuții „intense și utile”.

La negocieri au participat și ministrul român al afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, comisarul european pentru politica de vecinătate, Johannes Hahn, și secretarul general al Serviciului European de Acțiune Externă (EEAS), Helga.

„Astăzi, am produs un număr de idei foarte specifice și, în unele cazuri, chiar foarte ambițioase, asupra cărora vom reflecta în continuare. Sunt convins că și Comisia Europeană și EEAS vor continua să lucreze la ele”, a spus slovacul Miroslav Lajčák, care a precizat că întrunirea de la Bratislava a fost pregătitoare pentru viitoarele întâlniri ale UE cu statele membre ale Parteneriatului Estic de la Bruxelles.

„Este încă mult loc pentru îmbunătățiri. Totuși, scopul nostru nu este să amenințăm, ci să îmbunătățim relațiile, condițiile de viață și să ajutăm oamenii”, a spus Hahn. (Lucia Yar, EURACTIV.sk)

Potrivit ministrului ceh de externe, Tomáš Petříček, UE ar trebui să colaboreze îndeaproape cu statele din Parteneriatul Estic, îndeosebi pe proiecte de infrastructură. „Pentru Cehia, Parteneriatul Estic este una dintre prioritățile politicii externe”, a spus Petricek. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

Potrivit agenției MTI, Peter Szijjarto, ministrul ungar de externe, a transmis că zona de comerț liber euro-asiatică este interesantă atât pentru Ungaria, cât și pentru întreaga Europă.

La rândul său, Teodor Meleșcanu a subliniat importanța pe care Președinția română a Consiliului UE o acordă relațiilor cu statele vecine, progresele înregistrate de partenerii estici în relația cu UE în cei 10 ani de la lansarea Parteneriatului Estic, adaptarea acestuia la nevoile specifice ale statelor participante, perspectivele acestei inițiative europene după anul 2020, prioritizarea Parteneriatului Estic pe durata Președinției române a Consiliului Uniunii Europene și nevoia menținerii în atenție pe agenda UE a problematicii Parteneriatului Estic, anunță un comunicat al MAE.

BRUXELLES

Cerere mare, bani puțini: Mii de angajați din sectorul belgian al serviciilor sociale manifestează marți la Bruxelles pentru a cere investiții mai mari în resurse și personal. Potrivit sindicaliștilor, circa 30.000-40.000 de lucrători se vor pensiona în următorii ani și vor trebui înlocuiți. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com)

LONDRA

Reguli pentru reclamele politice online: Publicitatea electorală în mediul online are nevoie de „o schimbare legislativă foarte clară”, a spus directorul de reglementare al Comisiei Electorale, Louise Edwards. Într-o intervenție la BBC, Edwards a spus că modificarea este necesară pentru ca partidele și campaniile să spună din prima cine sunt, cine a plătit reclama și cine este promovat. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

BERLIN

Interes mai mare pentru alegerile europene? Un studiu comandat de televiziunea publică ARD arată că 17% dintre germani sunt „foarte tare interesați” de alegerile europene, în timp ce 36% s-au declarat „foarte interesați”. Totuși, 37% sunt puțin interesați iar 10% nu sunt deloc interesați de alegerile ce vor avea loc peste trei săptămâni. În 2014, două treimi dintre respondenți nu au considerat importante alegerile pentru Parlamentul European. (Claire Stam, EURACTIV.de)

MADRID

Puigdemont candidează: Judecătorii din Madrid au permis fostului președinte al Cataloniei Carles Puigdemont și foștilor miniștri Clara Ponsatí și Antoni Comín să candideze pentru un loc în Parlamentul European. Judecătorii au spus că, deși sunt considerați fugari de justiția spaniolă, acest lucru nu îi poate împiedica să participe la alegeri, scrie partenerul EURACTIV EFE. (EuroEFE.EURACTIV.es)

VARȘOVIA

Salariu minim în toată Uniunea: Într-o dezbatere publică organizată la Varșovia, candidatul socialiștilor la șefia Comisiei Europene Frans Timmermans a cerut ca fiecare stat membru UE să introducă un salariu minim, echivalent cu 60% din salariul median, pentru a reduce decalajele de prosperitate. (AFP) 

ATENA

Lupte parlamentare: Guvernul de stânga a cerut organizarea unui vot de încredere după ce principalul partid de opoziție - Noua Democrație (PPE) a solicitata demiterea unui ministru adjunct după comentariile derogatorii făcute de acesta la adresa unui candidat în alegerile europene pe lista partidului de centru-dreapta. Votul este programat pentru vineri seara, dar dezbaterea va amâna introducerea unor noi legi privind plățile și autoritățile fiscale. Premierul grec Alexis Tsipras spune că liderul ND Kyriakos Mitsotakis face tot posibilul pentru a distrage atenția de la măsurile pozitive pe care vrea să le introducă curând. 

ROMA

Fasciști la târgul de cărți: Controversa învăluie Târgul de cărți de la Torino, prin prezența publisherului neofascist Altaforte. În replică, mulți jurnaliști, scriitori și artiști și-au anulat prezența la eveniment. Altaforte a retipărit operele lui Mussolini și urmează să publice o carte de interviuri cu Matteo Salvini. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

NICOSIA

UE susține Cipru: Oficiali ai guvernului de la și-au exprimat satisfacția pentru reacția puternică a UE și SUA la decizia Turciei de a începe explorările pentru petrol și gaze în platforma continentală a Ciprului. Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, Partidul Socialiștilor Europeni și grupul de stânga GUE-NGL au cerut guvernului de la Ankara să stopeze imediat aceste planuri. Și Parisul și Roma și-au exprimat sprijinul pentru dreptul Ciprului de a explora în zona exclusivă, în contextul în care autoritățile de la Nicosia au semnat deja înțelegeri cu Eni, Total and ExxonMobil. De cealaltă parte, guvernul turc a spus că încercările unor terți de a juca rolul unei curți internaționale în stabilirea frontierelor maritime este „inacceptabilă”. (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.GR)

SOFIA

Boicot ortodox: În a doua zi a vizitei în Bulgaria, papa Francisc a vizitat un centru pentru refugiați din Sofia, unde s-a întâlnit cu câteva zeci de persoane și copii acestora care sunt îngrijiți de o organizație de caritate a Bisericii Catolice, în contextul în care presa bulgară scrie că Biserica Ortodoxă nu este interesată de refugiați. După amiază, papa a fost însoțit de lideri evrei, musulmani și protestanți la un serviciu ecumenic organizat în centrul Sofiei, la care nu au participat însă membri ai Bisericii Ortodoxe Bulgare. (Georgi Gotev, EURACTIV)

BUCUREȘTI

România nu vrea sediul Autorității Muncii din UE: România nu se numără printre statele care au depus candidaturi pentru găzduirea Autorității Europene a Muncii. Cipru, Bulgaria, Letonia și Slovacia sunt cele patru țări care au depus candidaturi până la termenul limită de 6 mai. (EURACTIV.ro)

ZAGREB

Confuzia metrilor pătrați: Tomislav Tolušić, vicepremier și ministru al agriculturii, nu știe cât de mare este casa în care locuiește: în loc de 330 de metri pătrați, el a declarat că ar avea 160 mp. Presa croată a scris că, pe vremea când era șef al unei autorități locale, a acordat contracte pentru lucrări publice în valoare de milioane de kuna firmei care i-a construit casa. Și Goran Marić, ministrul proprietății de stat, și-a subevaluat casa de vacanță în declarația de avere. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

BELGRAD

Taxele introduse de Kosovo: Pagubele cauzate de taxarea importurilor din Serbia introduse de Kosovo au fost estimate de ministrul comerțului Rasim Ljajić la 500 milioane de euro. El a spus că, pe termen lung, companiile sârbe vor pierde o piață în favoarea altor state din regiune. (Beta-EURACTIV.rs)