Șeful Consiliului European se va întâlni duminică cu premierul britanic, în marja reuniunii G7, pentru a discuta despre Brexit.

Donald Tusk a spus că Uniunea Europeană este deschisă cooperării cu Regatul Unit, dar că nu este dispus să colaboreze pentru o ieșire fără acord.

„(Boris Johnson) va fi al treilea premier britanic, conservator, cu care voi discuta despre Brexit. UE a fost întotdeauna deschisă cooperării, când David Cameron voia să evite Brexit, când Theresa May voia să evite un Brexit fără acord, și va fi pregătită pentru discuții serioase cu premierul Johnson”, a remarcat Donald Tusk, într-o declarație de presă susținută sâmbătă înainte de reuniunea G7 de la Biarritz.

„Singurul lucru la care nu voi coopera este lipsa unui acord. Și încă sper că premierului Johnson nu-i va plăcea să intre în istorie drept Mr No Deal”, a adăugat Tusk.

Replica lui Boris Johnson nu s-a lăsat așteptată: „Le-aș spune prietenilor noștri din UE că, dacă nu vor un Brexit fără acord, atunci trebuie să scăpăm de plasa de siguranță din tratat. Dacă Donald Tusk nu vrea să intre în istorie ca Mr. No Deal, atunci sper să se gândească și el la asta”, a spus Johnson.

„Plasa de siguranță” este o clauză din acordul de retragere a Regatului Unit din UE ce are drept scop prevenirea reintroducerii post-Brexit a unei frontiere fizice între Republica Irlanda - țară membră a Uniunii Europene - și provincia britanică Irlanda de Nord. 

Boris Johnson i-a scris luni lui Donald Tusk o scrisoare în care propune înlocuirea clauzei de backstop cu un angajament de aplicare a unor aranjamente alternative la încheierea unei perioade de tranziție post-Brexit.

Premierul britanic, care a declarat că va scoate Regatul Unit din UE, cu sau fără acord, pe 31 octombrie, consideră că este posibilă ajungerea la un acord, aceasta fiind prioritatea numărul unu a guvernului pe care îl conduce. Johnson a adăugat că Marea Britanie este pregătită să privească „constructiv și cu flexibilitate” modul în care angajamentele ar putea oferi încredere în legătură cu ce s-ar întâmpla dacă astfel de aranjamente nu ar fi implementate pe deplin la încheierea perioadei (de tranziție).

În replică, Comisia Europeană a transmis că scrisoarea trimisă de Boris Johnson nu oferă o soluție juridică funcțională pentru a preveni revenirea la o frontieră dură pe insula Irlanda, iar Donald Tusk a spus că cei care sunt împotriva plasei de siguranță și care nu propun alternative realiste „susțin, de fapt, reintroducerea unei frontiere, chiar dacă nu recunosc acest lucru”.

Sâmbătă, șeful Consiliului European a menționat că UE este deschisă să discute idei operaționale, realiste și acceptabile pentru toate statele membre, inclusiv Irlanda, „dacă și când guvernul britanic va fi pregătit să le pună pe masă”.