Summitul G7 care începe sâmbătă la Biarritz, în sud-vestul Franței, va fi „un test dificil de unitate și solidaritate”, a apreciat președintele Consiliului European, Donald Tusk.

„Nu există nicio certitudine dacă grupul va putea să găsească soluții comune - iar provocările globale de astăzi sunt cu adevărat serioase - sau dacă (liderii) se vor concentra pe dispute fără sens unul cu altul”, a declarat Tusk într-o conferință de presă la Biarritz, scrie Agerpres.

Președintele Consiliului European a avertizat Statele Unite că o continuare a războaielor comerciale va conduce la recesiune: „Războaiele comerciale vor conduce la recesiune, în timp ce acordurile comerciale stimulează economia”, a afirmat el, cu puțin timp înaintea deschiderii summitului.

Tusk a avertizat totodată că UE va riposta dacă președintele american va impune noi taxe vamale asupra vinului francez, ca măsură de retorsiune la impozitarea giganților digitali americani.

„Voi proteja vinul francez cu o sinceră determinare (...) Dacă Statele Unite impun taxe, atunci Uniunea Europeană va răspunde pe același plan”, a declarat Tusk.

Pe de altă parte, președintele Consiliului European a apreciat ca puțin probabilă ratificarea acordului comercial încheiat între Uniunea Europeană și Mercosur dacă incendiile din Amazonia vor continua.

„Desigur că susținem acordul UE-Mercosur (...) dar este dificil de imaginat un proces de ratificare atât timp cât guvernul brazilian va permite distrugerea” Amazoniei, a arătat Tusk.

Referitor la Iran, el a cerut un nou efort din partea liderilor G7, notând că „respingerea acordului nuclear cu Iran de către Statele Unite nu a adus niciun rezultat pozitiv”, și remarcând că divizările dintre occidentali „joacă în favoarea ayatollahilor iranieni”.