Guvernul cancelarului Sebastian Kurz din Austria a căzut luni în urma unei moțiuni de cenzură votată de partidele de opoziție, inclusiv de extrema dreaptă exclusă de la guvernare săptămâna trecută.

Moțiunea de cenzură votată luni vine la doar o zi după ce Partidul Popular (OVP) condus de Kurz a câștigat alegerile europene din Austria cu aproape 35%, dar acest rezultat nu l-a salvat pe cancelar, care conducea un guvern minoritar.

În favoarea moțiunii au votat parlamentarii social-democrați și cei ai Partidului Libertății (FPO, de extremă-dreapta), care s-a aflat în coaliția de guvernare cu Kurz până în urmă cu o săptămână. Însă liderul FPO, vicecancelarul Heinz-Christian Strache, a fost implicat într-un scandal legat de pretinse favoruri făcute în schimbul susținerii politice, după apariția unei filmări secrete. Strache a demisionat, dar Kurz a cerut și demisia ministrului de interne numit de FPO pentru a asigura corectitudinea anchetei, astfel că toți miniștrii partidului au ieșit din guvern.

Președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, trebuie să numească acum un nou cancelar pentru a forma un guvern care să obțină sprijinul parlamentului până la viitoarele alegeri naționale, ce ar urma să fie organizate în septembrie.