Turcia și SUA traversează o criză diplomatică serioasă, care a provocat și declinul puternic al lirei turcești.

Relațiile între Ankara și Washington s-au tensionat puternic în ultimele săptămâni. SUA au impus sancțiuni și au ridicat tarifele la importurile de aluminiu și oțel din Turcia, în urma unei dispute legate de încarcerarea unui pastor evanghelic american. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat „războiul economic” care a provocat un declin puternic al monedei naționale și a îndemnat populația să vândă aur și valute pentru a susține lira.

Dar Erdogan nu s-a oprit aici și a declarat marți că țara sa va „boicota” aparatele electronice americane.

„Vom aplica un boicot împotriva produselor electronice americane. Ei au iPhone, dar există și Samsung pe de altă parte”, a declarat Erdogan într-un discurs rostit la Ankara.

Produsele companiei americane Apple sunt cele mai utilizate în Turcia, inclusiv de către președintele Erdogan care se fotografiază regulat cu un iPhone sau iPad în mână, notează presa internațională, citată de Agerpres. De altfel, chiar în timpul puciului eșuat din noaptea de 15 spre 16 iulie 2016, Erdogan își chemase susținătorii în stradă prin aplicația telefonică FaceTime, dezvoltată de Apple.

„Avem de asemenea Vestelul nostru”, a spus în continuare Erdogan, referindu-se la o marcă electronică turcă.

Erdogan a mai spus că Turcia a luat măsurile necesare cu privire la economie, pe fondul unei puternice deprecieri a monedei naționale lira în urma disputei cu Washingtonul, dar este important ca ea să mențină o poziție politică fermă.