Recep Erdogan a depus luni jurământul, pentru un nou mandat de cinci ani cu puteri sporite la conducerea Turciei. Odată cu desființarea funcției de premier, el conduce și guvernul, astfel că și-a numit ginerele la conducerea Finanțelor.

Recep Tayyip Erdogan (64 de ani) a depus jurământul în Parlamentul de la Ankara, angajându-se să apere principiile Turciei laice fondate de către Mustafa Kemal Ataturk și să-și îndeplinească sarcina în mod ''imparțial''.

Declarațiile sale contrazic însă faptele. Potrivit noii Constituții, votate anul trecut, președintele are voie să facă parte dintr-un partid politic, astfel că Erdogan a revenit la conducerea AKP, un partid islamo-conservator pentru care Ataturk a rămas doar o fotografie bună de pus pe perete. În ultimii ani, AKP și Erdogan au luat nenumărate măsuri care au dus la devierea Turciei de la principiile instaurate de fondatorul ei.

În noua Constituție, funcție de premier e desființată, președintele conducând și guvernul. 

Prin urmare, Erdogan a decis reducerea de la 26 la 16 a numărului de miniștri și un singur vicepreședinte: Fuat Oktay. Ministru de Externe rămâne Mevlut Cavusoglu, iar Suleyman Soylu păstrează șefia la Interne. Ministru al Apărării a fost numit șeful statului major al armatei, Hulusi Akar.

Unul dintre ministerele desființate este cel al Afacerilor Europene, acesta urmând să fie integrat în Ministerul de Externe.

Cum își permite să facă ce vrea, Erdogan a decis să-și numească ginerele, Berat Albayrak, în funcția de ministru de Finanțe. 

Legea fundamentală, adoptată printr-un referendum în 2016, permite președintelui și Parlamentului să aleagă patru dintre membrii Curții Supreme, o instanță importantă ce numește și demite angajații din sistemul judiciar. 

Instanțele militare vor fi desființate.