Tribunalul UE a decis marți că Parlamentul European poate refuza accesul la documente privind indemnizațiile pentru cheltuieli generale, urmare a plângerii făcute de jurnaliști din mai multe state membre.

Instanța din Luxemburg a susținut că reclamanții nu au reușit să demonstreze necesitatea publicării unor documente ce conțin date personale.  

În 2015, mai mulți jurnaliști și asociații jurnalistice din UE au solicitat acces la documentele privind indemnizațiile pentru cheltuieli generale acordate lunar europarlamentarilor. Cererile au fost refuzate de către Parlamentul European. 

În urma acestui refuz, jurnaliștii s-au adresat Tribunalului Uniunii Europene, dar verdictul dat astăzi e în favoarea Legislativului European.

Curtea susține că instituțiile trebuie să refuze accesul la documente a căror divulgare ar submina protecția vieții private și integritatea individului, în conformitate cu legislația europeană privind protecția datelor cu caracter personal.

Potrivit acestei legislații, "date cu caracter personal" înseamnă orice informație referitoare la o persoană fizică identificată sau identificabilă. Cum documentele solicitate conțin informații despre eurodeputați, ele intră sub incidența acestei legi.

Pe de altă parte, instanța subliniază că accesul la documente care conțin date cu caracter personal poate fi acordat în cazul în care solicitantul demonstrează că accesul este necesar și nu aduce atingere intereselor legitime ale persoanei în cauză.

Judecătorii nu au fost de acord nici cu dezvăluiri parțiale, mai ales că prelucrarea documentelor ar fi însemnat "o povară administrativă excesivă" dat fiind volumul documentelor.

În cazul de față, Curtea Generală consideră că nu este îndeplinită prima condiție: necesitatea. Reclamanții nu au reușit să demonstreze că accesul la documentele solicitate e necesar pentru a avea o imagine exactă a modului în care europarlamentarii își folosesc indemnizațiile.

Europarlamentarul olandez Dennis de Jong (S&D) a declarat că decizia CJUE este ”o palmă peste față” dată tuturor europenilor: ”Eurodeputații sunt reprezentanții poporului și ar trebui să arate pe ce cheltuie banii”, potrivit DutchNews.nl.

Și Transparency International și-a exprimat dezamăgirea față de hotărârea instanței.