Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului European a recomandat luni activarea procedurii articolului 7 al Tratatului UE împotriva Ungariei pentru încălcarea valorilor fundamentale sub guvernarea lui Viktor Orban.

„Cât timp va mai sta Uniunea Europeană pasivă și asista la îndepărtarea iliberală a Ungariei de la democrație? Drepturile poporului ungar la liberă exprimare și egalitate în fața legii trebuie protejate de dorința lui Orban de a împinge țara spre autoritarism”, a declarat Judith Sargentini, autoarea raportului, citată de EurActiv.com.

Raportul privind situația statului de drept în Ungaria a fost adoptat cu 37 de voturi pentru și 19 împotrivă. Prina acest raport statele membre sunt îndemnate să deschidă o procedură disciplinară împotriva Ungariei, constatând „un risc clar de încălcare gravă a valorilor Uniunii Europene”.

Documentul arată că acțiunile guvernului condus de Viktor Orban au condus la o deteriorare serioasă în ce privește statul de drept, democrația și drepturile fundamentale.

Tot conform raportului, în Ungaria, independența justiției, libertatea de exprimare și a presei, libertatea instituțiilor academice sunt în pericol, și arată spre corupția la nivel de stat și relele tratamente aplicate migranților și solicitanților de azil.

Raportul LIBE apare după ce Budapesta a votat săptămâna trecută un pachet de legi antiimigrație.

Plenul Parlamentului European urmează să supună la vot pe 12 septembrie inițierea procedurii legale care ar putea priva Ungaria de dreptul de vot în Consiliu.

Orban: Raportul lui Soroș 

După votul LIBE, premierul ungar Viktor Orban a declarat că este vorba despre un „raport Soros”, ce are ca scop să facă presiuni pentru ca Ungaria să-și schimbe poziția față de migrație, notează MTI, citată de Agerpres.

Orban a afirmat că raportul a fost pregătit de eurodeputata Verzilor Judith Sargentini, care face parte din echipa miliardarului american George Soros.