Extrema-dreaptă din Germania a înregistrat duminică, la 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, o creștere puternică la două scrutine regionale din fosta RDG.

Alternativa pentru Germania (AfD) a obținut 27,8% din voturi - față de 9,7% în 2014 - în landul Saxonia, clasându-se pe poziția a doua, după CDU - 32,3%, conform unui exit-poll publicat de televiziunea publică ZFD.

În landul Brandenburg, partidul de extremă-dreapta a obținut 23,7% - față de 12,2% în 2014, fiind tot pe locul al doilea, după SPD - 26,1%.

În Saxonia, pe locul trei s-a clasat Partidul Stânga - 10,5%, urmat de Verzi - 8,3% și Partidul Social-Democrat - 8%. Liberalii din FDP sunt la 4,5% și ar putea rata intrarea în Parlamentul regional. 

În prezent, în acest land guvernează o coaliție CDU-SPD condusă de premierul conservator Michael Kretschmer. Într-un interviu acordat ARD, el a declarat că rezultatul reprezintă ”un semnal clar” și că o posibilă o coaliție cu ”forțele pozitive”. Răspunzând unei întrebări, Kretschmer a declarat că ”nu există nimeni” în filiala CDU din Saxonia care să-și imagineze o coaliție cu AfD. 

Prezența la vot a fost de 65%, mai mult cu 15,9% față de precedentul scrutin. 

În Brandenburg, pe poziția a treia s-a clasat CDU - cu 15,7%, urmat de Stânga - 10,7%, Verzi - 10,6% și Freie Wähler - 5%. Cu 4,4%, FDP ar putea rata din nou intrarea în Parlamentul local. 

Din 2009, landul e condus de o coaliție formată din SPD și Stânga, premier fiind social-democratul Dietmar Woidke.

Cum SPD și Stânga au pierdut majoritatea, Woidke a declarat că va fi ”o mare provocare” încercarea de formare a unui guvern stabil. El a exclus cooptarea AfD.