O anchetă a ziarului Die Welt se citește ca o poveste din România: a existat avertisment despre un milion de refugiați anul acesta. Există baze de date ale unor instituții care nu comunică între ele și se dau bani pe studii de fezabilitate.

În primul trimestru al acestui an, poliția federală germană a raportat la ministerul de interne: „Un milion de refugiați vor veni anul acesta în Germania”. Prognoza, conform informațiilor Die Welt, era extrem de clară și, s-a dovedit, precisă. 

Undeva între criza din Ucraina și cea din Grecia, această informați s-a pierdut. Abia în luna august, ministrul de interne Thomas de Maiziere a făcut publică o estimare de 800.000 de refugiați așteptați în 2015, iar asta doar după mai multe ajustări ale unor cifre anterioare.

Acum, în cercuri guvernamentale germane, se vehiculează cifra anunțată încă din primăvară, afirmă Die Welt.

Haos instituțional și muncă dublă inutilă

Poliția germană și Oficiul federal pentru Migrație și Refugiați nu pot comunica electronic între ele pentru că bazele de date nu sunt interconectate. Ministerul de interne de la Berlin a confirmat oficial pentru Die Welt faptul că aceste autorități, ambele implicate în procedurile de azil, lucrează pe sisteme IT diferite.

Asta înseamnă că cei de la Oficiul pentru Migrație preiau datele de la poliție și trebuie să le introducă manual în sistem. Rezultă o muncă dublă inutilă, costisitoare, care duce la prelungirea absurdă a procesării cererilor de azil.

Ministerul de interne a mai precizat pentru Die Welt că a dat în lucru un studiu de fezabilitate care urmărește să continue digitalizarea și unificarea diverselor aspecte ale procedurii de azil. Toate aceste probleme puteau fi evitate dacă avertismentul din martie ar fi fost luat în considerare.

Combaterea traficanților lasă de dorit

În 2015, 3.000 de cazuri au fost investigate de procurorii germani, dar nici pe departe nu ajung toate la proces. E drept că numărul arestărilor a crescut, dar majoritatea celor prinși sunt doar „peștii mici”.

Rezultatele slabe se datorează, nu în ultimul rând, finanțării insuficiente în contextul afluxului de refugiați. Pentru a face față în 2016, ministrul german de finanțe a renunțat la planurile de scădere a impozitelor pe venit. Wolfgang Schauble a cerut ministerelor, de asemenea, să prezinte un plan de economisire a două miliarde de euro anu viitor prin reduceri de cheltuieli.

Pentru a evita însă o divizare a societății germane, ministrul muncii, Andrea Nahles, are în plan un program care să vină în beneficiul șomerilor de lungă durată din Germania. Nahles vrea să nu ajungă la sloganuri de tipul „șomeri vs refugiați”, dar și asta va costa bani.