Știri din capitalele Europei, culese de redacțiile regionale ale EURACTIV.

BERLIN

Dreapta germană vs Orban: Michael Grosse-Brömer (CDU), liderul grupului parlamentar al CDU/CSU din Bundestag, l-a criticat pe premierul ungar Viktor Orban după ce acesta l-a respins pe Manfred Weber (CSU) drept candidatul Partidului Popular European la șefia Comisiei Europene.

Potrivit lui Grosse-Brömer, decizia lui Orban a fost o greșeală gravă și că, în acest caz, „nu ar trebui oprit un călător să plece”.

Chiar și după ce propriul partid a fost suspendat din PPE, Orban a spus că familia de centru-dreapta poate organiza o campanie puternică pentru a-l susține pe Weber. Dar săptămâna aceasta, Orban a spus că vicepremierul italian Matteo Salvini este cel mai bun politician din UE. Un politician german declara pentru EURACTIV în februarie că dacă Fidesz va fi exclus din PPE, popularii îl vor împinge pe Orban „în brațele lui Salvini”. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com)

‘Grand Theft Europe’: Cetățenii europeni pierd aproximativ 50 miliarde de euro anual din cauza fraudelor, potrivit unei investigații desfășurate de 63 de reporteri din 30 de țări sub conducerea organizației non-profit CORRECTIV din Germania. Amploarea fraudelor este amplificată de lipsa de cooperare între statele membre UE, iar Germania este principalul obstacol în calea adoptării unor măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale, dar și principala victimă a masivei evaziuni prin fraude de tip carusel cu TVA. (Claire Stam, EURACTIV.de)

PARIS

Cartonaș roșu pentru Timmermans: Partidul Socialist Francez și partidul de stânga Place, care candidează împreună pentru alegerile europene, îl resping pe Frans Timmermans drept candidat la șefia Comisiei din partea forțelor de stânga, pentru că ar fi prea liberal pe teme economice. În locul actualului prim-vicepreședinte al Comisiei Europene care a fost desemnat candidat cap de listă de socialiștii europeni (PES), Raphaël Glucksmann, primul pe lista celor două formațiuni franceze, l-ar prefera pe belgianul Paul Magnette, fost profesor de științe politice, care este în prezent primarul Charleroi. (EURACTIV.fr)

BRUXELLES

Dureri de cap cu bugetul: Noul guvern federal ce va fi instalat după alegerile din mai va moșteni un deficit bugetar de 6,3 miliarde de euro, potrivit prognozei de primăvară a Comisiei. În anii următori, Belgia va trebui să facă față unor costuri în creștere cauzate de îmbătrânirea populației și de nevoia de a investi pentru a se proteja de alte probleme ce pot apărea în viitor, a spus ministrul bugetului Sophie Wilmès, care l-a acuzat pe ministrul de finanțe, Johan Van Overtveldt, că nu a luat suficiente măsuri de corecție. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com)

MADRID

Dialog deschis pe tema Cataloniei: Premierul socialist al Spaniei, Pedro Sánchez, și liderul partidului de centru-dreapta PP, Pablo Casado, au agreat începerea unui dialog bilateral pe tema crizei politice din Catalonia. Anunțul a venit ca o surpriză, dat fiind că, înaintea recentelor alegeri, Casado a respins orice dialog pe o temă în afara cadrului constituțional. Totuși, liderul popularilor a spus că PP va rămâne „foarte vigilent” la orice concesii făcute catalanilor de către socialiști. (EuroEFE.EURACTIV.es)

ATENA

Măsuri de relaxare: Premierul grec Alexis Tsipras a anunțat un pachet de măsuri de „anti-austeritate”, ce includ reduceri fiscale și beneficii pentru pensionarii cu venituri reduse. Grecia a încheiat programul de salvare financiară în August și și-a depășit țintele fiscale agreate cu creditorii internaționali, ceea ce i-a oferit spațiul pentru măsuri de relaxare într-un an electoral, măsuri ce vor intra în vigoare treptat, între 2019 și 2021. (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.gr)

VARȘOVIA

Duda merge în SUA: Președintele Poloniei, Andrzej Duda, va vizita SUA în iunie și se va întâlni, probabil, cu comunitatea poloneză din San Francisco Încă nu este clar dacă Duda va avea și o întrunire cu Donald Trump, deși cei doi președinți ar avea multe de discutat, inclusiv chestiuni de securitate și prezența militară americană de pe teritoriul polonez. (Łukasz Gadzała, EURACTIV.pl)

BRATISLAVA

„Război” nuclear: Subiectul energiei nucleare din Slovacia a provocat o nouă dispută cu Austria. Cancelarul Sebastian Kurz a spus că guvernul de la Viena va face tot posibilul pentru a bloca extinderea centralei Mochovce, construite în perioada comunistă, ceea ce l-a făcut pe premierul slovac Peter Pellegrini să-l acuze că afectează suveranitatea Slovaciei. Austria are îngrijorări legate de siguranța centralei, care au fost însă considerate nefondate de operatorul centralei, dar și de guvernul și autoritatea de supraveghere din Slovacia. (Pavol Szalai, EURACTIV.sk)

PRAGA

Lupta cu seceta: Guvernul ceh plănuiește să investească aproape un miliard de euro în următorul deceniu pentru interconectarea rețelelor de apă și alte 200 milioane de euro pentru reabilitarea celor existente. La aceste sume se adaugă și fonduri europene, astfel că sunt aproape două miliarde de euro alocate pentru a găsi soluții la deficitul de apă. (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

NICOSIA

Explorările și Allah: Președintele cipriot Nicos Anastasiades a spus că decizia Turciei de a începe explorarea resurselor de petrol și gaze din apele Ciprului drept o „a doua invazie” și o încălcare a legislației internaționale. Nicosia are sprijinul UE, SUA și al Israelului, în timp ce președintele turc Tayyip Erdogan și-a exprimat dorința ca „Allah să-i lumineze” pe cei care nu văd implicarea americană în regiune și acțiunile Washingtonului împotriva Turciei. (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.GR)

SOFIA

Restrângerea libertății de exprimare: Peisajul media din Bulgaria este cuprins dintr-un amalgam de organizații folosite pentru a promova interesele proprietarilor și a a-i afecta pe rivalii acestora, potrivit indicelui de sustenabilitate a media (MSI) al organizației neguvernamentale IREX din Washington. Jurnaliștii bulgarii se auto-cenzurează pentru a se proteja de presiuni politice sau economice, dar și de crime, se arată în raport. (Dnevnik, partener EURACTIV).

BUCUREȘTI

O nouă ceartă pe tema invitației la summit: O nouă dispută a izbucnit între președintele Klaus Iohannis și partidul de guvernământ PSD pe tema invitațiilor la summit-ul UE de la Sibiu. Liderul PSD Liviu Dragnea a spus că Iohannis nu a invitat-o pe Viorica Dăncilă la reuniunea informală a șefilor de stat și de guvern din UE din cauza „lipsei de patriotism” și a „lăcomiei politice”. Iohannis a replicat că toate discuțiile vor avea loc în formatul Consiliului European, unde România e reprezentată de președinte, dar toată lumea este binevenită să participe la „distracția” de la spectacolele din Piața Mare din Sibiu. (EURACTIV.ro)

ZAGREB

Croația nu se descurcă cu deșeurile: Mirela Holy, candidat independent pe lista SDP (S&D) în alegerile europene și fost ministru al ecologiei, a spus că Croația nu și-a îndeplinit obligațiile din directiva UE privind deșeurile. Partidul de dreapta Most spune, de asemenea, că statul croat este la coada UE în ceea ce privește utilizarea fondurilor UE pentru managementul deșeurilor. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

LJUBLJANA

Moțiune împotriva ministrului apărării: Politicienii de opoziție din partidul de centru-dreapta SDS pregătesc o moțiune împotriva ministrului apărării, Karl Erjavec, care ar fi utilizat serviciile de spionaj ale armatei pentru a găsi probe care sp ducă la concedierea șefului de stat major al armatei slovene. Premierul Marjan Šarec a spus că vrea o explicație până vineri dar nu se așteaptă ca Erjavec să demisioneze. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

BELGRAD

Acorduri cu Banca Mondială: Guvernul sârb a semnat trei acorduri de finanțare cu Banca Mondială, în valoare totală de 127 milioane de euro. Acestea sunt destinate modernizării autorității fiscale, serviciilor de e-government și pentru promovarea comerțului și transportului în Balcanii de Vest. (Beta-EURACTIV.rs)